• El President de la Fed de Boston afirma que també és un risc no pujar el preu del diner
  • Els inversors americans han decidit vendre després d'escoltar les seves paraules
Ibex 35 bolsa

L'IBEX ha aconseguit mantenir els 9.000 punts (-0,83%, fins als 9.025,50 punts) malgrat la pressió dels baixistes. Wall Street cau més de l'1% després dels advertiments d'Eric Rosengren sobre els tipus d'interès, ja que el president de la Fed de Boston ha afirmat aquest divendres que també és un risc no pujar el preu del diner als Estats Units. Els inversors americans han decidit vendre després d'escoltar les seves paraules i han posat sota pressió a les borses europees. En qualsevol cas, l'IBEX ha caigut menys que uns altres grans comprats com el francès o l'alemany i suma la seva tercera setmana alcista consecutiva, amb guanys de l'1,3% en les cinc últimes sessions.

  • 59,64€
  • 0,74%
  • 11.154,60
  • 1,56%
  • 18,20€
  • 0,55%

En opinió de Rosengren, una pujada gradual dels tipus d'interès és apropiada, a causa que garantirà la plena ocupació aconseguida per l'economia americana i al mateix temps evitarà un sobreescalfament de la mateixa. "Un ajustament gradual de la política monetària és probablement el més apropiat", ha assenyalat Rosengren en una intervenció pública resumida per la Fed de Boston a la seva pàgina web.

Rosengren ha explicat que retardar la normalització de la política monetària "podria escurçar, en comptes d'allargar", la recuperació econòmica dels EUA. "La meva opinió personal és que les dades econòmiques conegudes fins avui mostren que és apropiat continuar amb el procés gradual de normalització monetària", ha comentat.

El banquer central ha afegit que "esperar massa (a apujar tipus) pot provocar condicions que requereixin ràpides pujades, un risc més pronunciat per a un menor creixement i un augment de la desocupació. També podria provocar que alguns mercats d'actius entrin en ebullició".

EMPRESES

Goldman ha apostat també per Gamesa, així com per competidores com Vestas y Nordex davant la previsible nova onada d'inversió en renovables

En el plànol empresarial, Amadeus segueix sent un dels valors calents de l'IBEX després de marcar màxims històrics. Goldman Sachs ha afegit el valor a la seva "llista de convicció de compra", encara que després de les últimes pujades ha baixat un 0,45% aquest divendres.

Precisament Goldman ha apostat també per Gamesa (+0,76%), així com per competidores com Vestas i Nordex davant la previsible nova onada d'inversió en renovables.

A més, els inversors vigilen el que pugui passar amb el banc italià UniCredit, ja que segons Financial Times es planteja una ampliació de capital de 10.000 milions d'euros o la venda de la gestora Pioneer Investments per reforçar el balanç. Les seves accions han baixat un 1,5%.

Al Mercat Continu, Sniace s'ha disparat un 22% després de confirmar a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que el Govern de Cantàbria ha aprovat "les sol·licituds dels permisos mediambientals necessaris pel reinici de les activitats industrials" de l'empresa.

EL BCE NO VA MOURE FITXA

Si bé el BCE 'va decepcionar' als inversors, és cert que el missatge que va llançar és relativament positiu de cara al comportament dels mercats

Després de la reunió de política monetària del Banc Central Europeu (BCE), l'autoritat monetària va decidir mantenir aquest dijous el preu del diner en el 0% i el tipus sobre facilitat de dipòsit en el -0,4%. Segons paraules del president Draghi, "no fan mancada mesures addicionals". A més, el BCE va mantenir el calendari del programa d'expansió quantitativa (QE) fins el març de 2017. I Draghi va ser categòric: "Si és necessari, el BCE actuarà usant totes les eines disponibles dins del seu mandat", va reiterar novament, encara que de moment no s'afegeixen estímuls addicionals a l'economia europea.

"Si bé el BCE 'va defraudar' als inversors i analistes més àvids de liquiditat, la qual cosa va provocar el gir a la baixa de les borses europees, la caiguda dels bons i el conseqüent repunt de les seves rendibilitats i l'enfortiment de l'euro respecte al dòlar, també és cert que el missatge que va llançar és relativament positiu de cara al comportament dels mercats de valors a mitjà termini", argumenten els analistes de Link Securities.

En el plànol macro, les dades comercials d'Alemanya han tornat a decebre. Les exportacions van estar per sota de l'esperant durant el mes de juliol, caient un 2,6% enfront de la pujada del 0,3% esperada pel mercat.

L'ÀSIA, PENDENT DE COREA DEL NORD

A l'Àsia, el Japó i Corea del Sud han confirmat que una explosió per proves nuclears ha causat un terratrèmol de magnitud 5 a Corea del Nord. Les autoritats de Corea del Sud han qualificat l'acte com a "imprudència maníaca". A més, el president, Park Geun-hye va parlar per telèfon amb Barack Obama per discutir el tema i mitjans locals han confirmat que aquest divendres es reunirà el Consell de Seguretat de l'ONU.

La borsa sud-coreana ha estat la que més ha baixat a Àsia i ha perdut un 1,38%. Ha estat acompanyada de la borsa Xina, on el Xangai Composite ha baixat un 0,17%. En el costat oposat es troba el Hang Seng d'Hong Kong, que ha guanyat un 1,38%, mentre que el Nikkei 225 japonès ha tancat pràcticament pla.

ANÀLISI TÈCNICA: CONVÉ NO POSAR-SE NERVIÓS

Per començar a caminar li exigirem a l'IBEX-35 que tanqui per sobre dels 9.544 punts, el buit baixista setmanal amb el que vam començar l'any

"Malgrat les caigudes d'aquest divendres convé no posar-se nerviosos puix que en realitat aquí no ha passat gens", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía. "De fet, i com venim comentant en els últims dies, no podem descartar que la important zona de resistència que teníem en els 8.750 punts passi a ser posada a prova ara com a zona de suport para des d'aquí intentar reestructurar-se a l'alça", afegeix.

"Prèviament a aquest suport tenim un altre intermig en els 8.900-8.910 punts (abans resistència). Sigui com sigui i tot i que es pot dir que aquesta setmana el nostre selectiu ha tornat a donar un altre petit pansa cap a endavant, la veritat és que encara es troba lluny de començar a caminar, però per algun costat cal començar. I és que per començar a caminar li exigirem al nostre IBEX que tanqui en futures setmanes per sobre de la resistència dels 9.544 punts, el buit a la baixa setmanal amb el qual comencem l'any".

contador