ep economiabolsa- ibex 35 cierrauna subida054 yconsolidaencimalos 9100 puntos
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo
11.074,60
  • -36,70
  • -0,33%

L'IBEX 35 ha caigut un 0,57%, fins als 9.393,70 punts, arrossegat pel comportament negatiu de grans valors com Inditex (-2,69%) i Santander (-2,18%). El saldo de la setmana llança guanys moderats de l'0,7%. Els inversors espanyols estan ja esperant les eleccions que se celebren aquest diumenge i el resultat es cotitzarà dilluns. Normalment, la renda variable hispana sol reaccionar amb caigudes després d'uns comicis (sigui quin sigui el resultat), excepte en els últims, quan va acabar pujant moderadament.

En general, les eleccions 'locals' no solen tenir un gran impacte en el selectiu, però els experts continuen insistint que la pitjor opció serà un possible govern en què aparegui Podemos i en què això sí que portaria a caigudes en l'IBEX.

Al mateix temps, la majoria adverteix que a Espanya se li acaba el temps per fer reformes, com ho va demostrar aquest dijous la retallada de previsions per part de Brussel·les.

Els analistes de Berenberg publicaven un informe aquesta setmana enquè subratllaven que Espanya ha aguantat fins ara gràcies a les reformes adoptades per Mariano Rajoy, el qual citaven directament. No obstant això, aquests experts, que fins fa poc es mostraven optimistes amb el país, advertien que les 'rendes' d'aquestes reformes no duraran sempre, i també es mostraven pessimistes sobre el resultat electoral. En la seva opinió, les eleccions no canviaran res i el país seguirà bloquejat i sense prendre les mesures que precisa.

A l'àmbit empresarial, aquest divendres destaquen les caigudes d'IAG en l'IBEX. El hòlding d'aerolínies ha tornat a rebaixar les seves estimacions (en aquest cas per al període 2020-2022) després de fer el mateix al final del setembre (per a 2019). També cedeixen posicions amb força Ence i els bancs. Al costat positiu, destaquen les pujades pròximes al 3% en Telefónica.

Al marge d'això, l'assumpte d'aquest divendres continua sent la Xina i els EUA. Donald Trump ha dit que les converses amb la Xina van "molt, molt bé". Recordem que la Xina ha demanat que els EUA retiri els aranzels, una cosa que ells també farien, abans de signar qualsevol acord. Els EUA va confirmar ahir la seva intenció d'eliminar-los. Tot això va portar ahir Wall Street a marcar nous màxims històrics. "La reacció va ser evident en tots els fronts, ja que l'or i el ien japonès -tots dos actius refugi- van perdre terreny", assenyala David Madden, analistes de CMC Markets a Londres.

D'altra banda, a Àsia cal destacar que el Xina ha publicat unes exportacions i importacions que han caigut menys de l'esperat l'octubre.

Quant a altres dades macro de la sessió, avui es publica als Estats Units l'índex de sentiment del consumidor de la Universitat de Michigan. "Ens donarà més detalls sobre l'activitat al sector serveis dels EUA i el creixement del consum privat", assenyalen els experts de Danske Bank.

contador