• Wall Street y Londres vuelven a abrir tras cerrar este lunes por festivo
  • Los inversores también vigilan los datos económicos, con varias claves importantes en la agenda
bolsa madrid ibex

Després d'una jornada de transició, sense les referències de les borses de Nova York i de Londres que van tancar per festiu, l'IBEX obre amb guanys moderats i busca prosseguir amb el seu rebot i tancar maig en positiu, abans de la reunió del Banc Central Europeu (BCE) i de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP), en tots dos casos dijous a Viena.

  • 10.871,30
  • 0,15%

Ara com ara, el selectiu s'anota un 1% en l'acumulat del mes de maig, un període que ha estat marcat pel moviment d'alts i baixos i molta volatilitat del selectiu espanyol entre els 8.600 i els 8.840 punts, fins que la setmana passada va trencar a l'alça i va reconquistar els 9.000 punts, amb una tendència similar a la tendència de la resta de parquets del vell continent.


Ara, després d'un dia "tranquil" en el qual l'IBEX va avançar un 0,11%, "a curt termini les perspectives tècniques segueixen sent molt bones i sembla molt probable que acabem veient una continuació de les pujades fins al nivell dels 9.360 punts, nivells on es troba la mitjana de 200 sessions", explica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.


El mes ha estat marcat també per Banc Popular, que va anunciar dijous una ampliació de capital de 2.505 milions d'euros i es va desplomar en dues sessions un 32%, la qual cosa va fer que esborrés 1.600 milions d'euros del seu valor a la borsa. Aquest dilluns, dia en el qual va rebotar un tímid 0,63%, vam conèixer que l'entitat ha rebut peticions per 4.000 milions d'euros per a la seva ampliació, en la qual més de 200 inversors institucionals han confirmat la seva intenció d'acudir. El valor cotitza amb guanys lleus.


QUÈ DIRÀ MARIO DRAGHI?


La setmana està marcada pel Banc Central Europeu (BCE). Dijous es reuneix el consell de govern de l'autoritat monetària, amb Mario Draghi al capdavant, a Viena. “No esperem cap tipus d'actuació en matèria de política monetària per part del BCE, encara que serà interessant escoltar als seus membres més rellevants en la posterior roda de premsa per determinar si estan satisfets amb com funcionen les mesures implementades fins al moment, la seva opinió sobre l'economia, si adoptaran noves mesures en cas necessari, i si diran alguna cosa del Brexit”, expliquen els analistes de Link Securities.


A més, i no menys important, aquesta setmana el BCE començarà a executar el seu programa de compres, “però no és clar l'import, que podria superar els 5.000 milions d'euros mensuals, ni tampoc si començarà a comprar immediatament o no”, expliquen els analistes de Bankinter, que adverteixen que podria haver-hi “més pressió sobre els preus dels bons corporatius europeus”.


Una altra referència important serà, el mateix dia i a la mateixa ciutat, la trobada ordinària de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP), en el qual “poden saltar espurnes entre l’Aràbia Saudita, Rússia i l’Iran, la qual cosa podria derivar en una major producció per part d'algun dels dos primers productors per tractar d'impedir que el tercer guanyi quota de mercat i la consolida”, argumenten a Bankinter. El petroli cotitza amb lleus guanys per al barril West Texas, referència als Estats Units, i pla el Brent, referència a Europa, que segueix així per sobre dels 50 dòlars.


AIXÍ VÉNEN ELS MERCATS


Els mercats asiàtics s'han mogut aquest dimarts amb forts guanys generalitzats després de les dades econòmiques publicades al Japó, que augmenten l'optimisme sobre la salut de l'economia nipona, i un informe de Goldman Sachs en el qual el banc d'inversió augmenta la probabilitat que les accions xineses siguin incloses als índexs MSCI, la qual cosa podria impulsar la seva negociació.


El Xangai Composite, índex de referència a la Borsa de Xangai, puja gairebé un 3%, i destaca enfront de la resta de parquets asiàtics. El Hang Seng de Hong Kong s'anota una mica més d'un punt percentual, l’ASX 200 australià corregeix lleument i el Kospi de Corea del Sud puja un 0,7%. A Tòquio, el Nikkei s'anota entorn d'un 1%.

contador