Les borses europees obren la sessió en vermell després de les brutals explosions que s’han produït a l'aeroport de Brussel·les i amb uns inversors que van amb «peus de plom» enmig dels senyals mixtos que envien els membres de la Reserva Federal (Fed). L'IBEX-35 perd els 9.000 punts aquest matí.

Brussel·les ha estat sacsejada aquest dimarts per dues explosions a l’aeroport que han deixat almenys onze morts i diversos ferits. Les autoritats han decidit evacuar-lo, i no es permet l'aterratge de cap avió després de les detonacions a la terminal principal. Les primeres especulacions apunten que les explosions s’han produït al mostrador d’American Airlines. Les autoritats han decidit desviar tots els vols i tancar l'espai aeri després dels fets.

Poc després s'ha produït una nova explosió a l'estació de metro del barri de Maalbeck, a la capital belga. El nou atac s'ha saldat amb diversos ferits.

ELS MERCATS, AL DETALL

La crida a la cautela es produeix després que el president de la Fed d'Atlanta, Dennis Lockhart, hagi afirmat que el banc central podria apujar els tipus d'interès a l'abril. Unes declaracions que arriben després que la presidenta de la Fed, Janet Yellen, utilitzés un to més pessimista la setmana passada.

«Podríem trobar-nos davant uns mercats més dubitatius després de la pessimista sorpresa de la setmana passada de la Reserva Federal dels Estats Units», ha assegurat Michael Hewson, analista de mercat de CMC Markets.

Mentrestant, els futurs del Brent pugen lleugerament fins a nivells de 41,72 dòlars, seguint el deixant de la recuperació experimentada per l'or negre en la sessió d’ahir dilluns.

Segons els experts d’ETF Securities, és probable que en aquesta setmana més curta la publicació dels PMI de la zona euro i el Japó capti l'atenció, ja que permetria veure fins a quin punt és sòlida l'evolució de la demanda industrial i d'actius cíclics en general. D'altra banda, les dades d'inflació publicades aquest dimarts al Regne Unit permetran saber si el BoE seguirà els passos de la Fed i ignorarà la solidesa dels fonaments macro.

QUINES SÓN LES REFERÈNCIES MACRO DE LA JORNADA?

França: PMI manufacturer del mes de març: 49,6; anterior: 50,2; PMI de serveis del mes de març: 51,2; anterior: 49,2; PMI compost del mes de març: 51,1; ant.: 49,3.

Alemanya: PMI manufacturer i de serveis preliminar de Markit del mes de març (9.30 hores); enquesta IFO d'expectatives i situació actual del mes de març (10.00 hores); enquesta Zew d'expectatives econòmiques del mes de març (11.00 hores).

Europa: PMI manufacturer i de serveis preliminar de Markit del mes de març (10.00 hores); enquesta Zew d'expectatives econòmiques del mes de març (11.00 hores).

Regne Unit: IPC del mes de febrer (10.30 hores); índex de preus de producció del mes de febrer (10.30 hores).

Estats Units: índex de preus de l'habitatge del mes de gener (14.00 hores); PMI manufacturer preliminar de Markit del mes de març (14.45 hores); índex manufacturer de Richmond del mes de març (15.00 hores).

ACTUALITAT EMPRESARIAL

Wealth Rendite reparteix dividend.

Nike presenta resultats.

Sniace torna a cotitzar a la borsa espanyola dos anys i mig després.

QUÈ ENS DIU L'ASPECTE TÈCNIC DE L'IBEX-35?

Descensos del 0,33% ahir dilluns per començar la Setmana Santa a l'IBEX-35. «El selectiu continua donant forma a un throw back (retrocés temporal) al nivell de 8.900 punts», segons César Nuez, analista de Trader Watch.

A curt termini, continuarem esperant un tancament per sobre del nivell de 9.217 punts, ja que això seria el senyal que ens faria pensar en la continuació de les pujades almenys fins al nivell de 9.500 punts, preus propers a la mitjana de 200 sessions.

«No observarem cap senyal de feblesa mentre l’índex cotitzi per sobre del nivell de 8.782 punts, mínims de dijous passat, si bé el suport clau el tenim en el nivell de 8.663 punts», apunta aquest expert.

contador