• Deutsche Bank ha arribat a rebotar un 3%, però ara puja menys de l'1%
  • L'atur augmenta al setembre en 22.801 persones, millor dada en vuit anys
  • La lliura cau a mínims de 31 anys contra el dòlar
bolsa madrid ibex

L'IBEX i la resta de borses europees redueixen els seus guanys a mitja sessió, en una jornada marcada per la publicació de les dades d'atur a Espanya i la volatilitat en les accions de Deutsche Bank a Alemanya, que han arribat a pujar un 3% en la borsa alemanya, però ara pugen menys de l'1%.

  • 1,1686€
  • 0,00%
  • 11.154,60
  • 1,56%

L'altre focus d'interès està al Regne Unit i en el calendari de ruptura amb la Unió Europea, que torna a tombar la lliura, la qual cosa impulsa la Borsa de Londres. La divisa britànica cau a mínims de 31 anys contra el dòlar i aconsegueix el seu pitjor canvi des de 1985. Per la seva banda, l'FTSE 100, principal índex borsari britànic, supera els 7.000 punts i lidera els guanys en els mercats del Vell Continent, amb pujades superiors a l'1%.

Per a l'IBEX, tècnicament la clau és mantenir-se per sobre de la mitjana de 200 sessions, cosa que va aconseguir aquest dilluns tot i el retrocés del 0,32% fins als 8.751 punts, "i a l'espera de la força suficient que li permeti superar la directriu baixista del curt termini projectada des dels màxims assolits el passat mes de setembre (9.135 punts)", explica César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía.

A nivell empresarial, al parquet espanyol destaquen OHL i Abertis. La constructora va comunicar ahir després del tancament del mercat la venda d'un altre 4,42% de la concessionària, aquesta vegada per 598,2 milions d'euros, de manera que redueix la seva participació fins al 2,5%. El preu final de l'operació, de 13,65 euros per acció, suposa un descompte de l'1,01% respecte als 13,79 euros en què va tancar Abertis. OHL va assegurar en un comunicat que destinarà aquests fons a reduir el seu endeutament i a amortitzar de manera total i anticipada un crèdit sense recurs atorgat amb garantia d'accions d'Abertis de 266 milions d'euros. Abertis ha començat a cotitzar amb lleugers guanys, mentre que OHL es dispara més d'un 4%.

Així mateix, Mapfre ha comunicat abans de l'obertura l'adquisició del 31% del capital de l'asseguradora indonèsia PT Asuranci Bina Dana Arta Tbk (ABDA), amb la qual cosa incrementa la seva participació fins al 51%. L'operació implica una inversió de 92,3 milions d'euros que es durà a terme a través de la seva filial Mapfre América. Les accions de la firma espanyola es revaloren una mica més del mig punt percentual.

D'altra banda, el president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, ha ajornat qualsevol fusió amb BMN fins a mitjans de 2017. Els experts de Bankinter consideren que un preu atractiu a pagar per Bankia per comprar BMN se situaria entre 600 i 700 milions d'euros.

CALENDARI DEL BREXIT

Un dels punts d'atenció de la setmana és un vell conegut, el Brexit. No obstant això, la seva tornada a escena no ha implicat com fa quatre mesos una caiguda de la renda variable, encara que sí de la lliura, que va caure ahir dilluns fins a mínims de tres anys amb l'euro en anunciar Theresa May, primera ministra del Regne Unit, el calendari de ruptura amb la Unió Europea. La seva intenció és que el procés s'iniciï al març de 2017 i que acabi en una plena desvinculació del país amb el projecte comú, el que els analistes descriuen com un 'hard Brexit'.

L'altre focus torna a ser Deutsche Bank, que rebota per segona jornada consecutiva (aquest dilluns no va cotitzar per festiu a Alemanya) tot i que ha moderat el seu avanç. Després d'arribar a pujar un 3%, ara puja menys de l'1%. Recordem que divendres passat va arribar a caure un 9% i va marcar un mínim històric en 9,90 euros, però des d'aquí va rebotar per tancar en 11,57 euros.

ECONOMIA: ATUR A ESPANYA

L'atur va augmentar al setembre en 22.801 persones, xifra menor que la mitjana dels últims 8 anys de 58.835 persones

A Espanya, el nombre d'aturats registrats a les oficines dels Serveis Públics d'Ocupació s'ha incrementat al setembre en 22.801 persones en comparació del mes anterior, segons les dades publicades aquest dimarts pel Ministeri d'Ocupació. No obstant això, en els últims 8 anys en aquest mateix mes, l'atur registrat ha augmentat de mitjana en 58.835 persones.

La xifra total d'aturats registrats se situa en 3.720.297, i continua en els nivells més baixos dels darrers 7 anys. A més, en termes desestacionalitzats, l'atur ha caigut en 16.906 persones al mes de setembre. La variació mensual de l'atur desestacionalitzada s'ha reduït en 40 dels últims 41 mesos.

Ja a la tarda, amb Wall Street obert, es publicarà l'ISM de Nova York i els inventaris de cru. En aquest últim cas, una important referència per al petroli, que desperta amb lleugeres correccions encara que amb el Brent, referència a Europa, per damunt dels 50 dòlars després de l'escalada protagonitzada els últims dies a l'escalfor de l'acord de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) per imposar un sostre de producció en el càrtel.

contador