• Los bancos han protagonizado los últimos movimientos de la bolsa
  • Comienza la temporada de resultados en una jornada sin grandes referencias
panico bolsas

El selectiu de la Borsa de Madrid ha començat aquest dilluns amb caigudes del 0,37% i retrocedeix per sota dels 8.400 punts, nivell entorn del qual ve oscil·lant durant diverses sessions, mentre que la resta de borses europees també obre amb retrocesos. L'IBEX no aconsegueix així durant l'obertura perllongar el rebot de divendres passat.

L'índex es va anotar un 1,62% durant l'última sessió, però no va evitar amb això experimentar un retrocés del 2,03% en l'acumulat setmanal, en línia amb la resta de borses europees.


Abans, les borses asiàtiques experimentaven alces del 2% per a Xangai i del 0,7% per a Hong Kong. L'excepció és Tòquio, que cau un 0,47%. La dada rellevant de la jornada a Àsia ha estat l'IPC de la Xina, amb un 2,3% anual, enfront d'unes previsions del 2,5%.


Cal recordar que Santander estudia una retallada de fins a 1.200 treballadors, als quals se sumarien 460 llocs més de la seu corporativa de Boadilla.


I, d'altra banda, no cal oblidar la notícia més important que ha afectat als bancs aquesta setmana. Es tracta de la decisió del Jutjat Mercantil n.º 11 de Madrid, que aquest dijous va condemnar 40 bancs i caixes espanyols a eliminar les clàusules sòl dels contractes hipotecaris i a cessar en l’ús de forma no transparent.


ACORD ENTRE CAIXABANK I BPI


Durant la jornada, caldrà vigilar la cotització de CaixaBank, que ha anunciat un acord amb Isabel Dos Santos sobre la participació en el banc portuguès BPI després de setmanes de negociacions. Encara que no ha donat a conèixer més detalls, aquest diumenge concloïa el termini fixat perquè l'entitat lusitana es desfés de la seva participació en la filial angolesa, on poseeix un 50,5%, per exigència de les normatives comunitàries. Sobre les 9.05 hores, les accions del banc es deixen un 0,35%.


Després de l'obertura, Telefónica i OHL encapçalen les caigudes en cedir més d'un 1%. De manera positiva, destaca Sacyr, amb una pujada de gairebé un 1%.


ATENTS AL PETROLI


Els inversors estaran aquest dilluns molt pendents del moviment del cru, que es va disparar fins a un 6% divendres, mancant menys d'una setmana per a la reunió de productors de Doha, que se celebrarà el 17 d'abril i en la qual es discutirà una congelació de la producció.


D'altra banda, "l'agenda del dia és molt lleugera, amb la producció industrial d'Itàlia aquest matí a les 10:00 hores, el discurs de Jack Lew, secretari del Tresor dels EUA, a les 14.30 hores, i el de Dudley, membre de la Reserva Federal, a les 15.25 hores", apunta Ramón Morell, d’ETX Capital.


ANÀLISI TÈCNICA


Després de les pujades de l'1,62% a l'IBEX-35 divendres, "sembla que intenta subjectar-se al voltant del retrocés del 61,8% de Fibonacci corresponent a l'impuls alcista de mitjan el mes de febrer", assenyala César Nuez, analista tècnic de Bolsamania.


"A curt termini, podríem veure com cobreix el buit a la baixa que es va deixar dimarts passat en els 8.600 punts si bé a mitjà i llarg termini la resistència clau del curt termini es troba en els 8.712 punts", agrega. "La superació d'aquest nivell de preus seria un senyal de fortalesa que ens podria fer pensar en una tornada al nivell dels màxims del passat mes de març (9.217 punts)".

contador