• Las bolsas europeas se mueven sin dirección clara este viernes
  • A nivel internacional, el PIB de EEUU y Janet Yellen marcan la agenda
bolsa madrid ibex

L'IBEX, com la resta de les borses europees, cotitza sense direcció clara i tractant d'evitar les pèrdues. El selectiu de la Borsa de Madrid sofreix l'impacte de Banco Popular per la caiguda del valor, però sense efecte contagi a la resta del sector com va ocórrer aquest dijous. A nivell internacional, el PIB d'Estats Units i un discurs de Janet Yellen, presidenta de la Reserva Federal (Fed), són les cites marcades en l'agenda dels inversors.

  • 0,32€
  • 0,00%
  • 10.940,30
  • -1,45%

L'índex espanyol ha obert a la baixa, estenent les caigudes de dijous (-0,50%), per rebotar a mitja sessió i tractar de mantenir-se en positiu, prop dels 9.100 punts. Banco Popular és el valor que cau més, després d'anunciar la seva ampliació de capital, però aquesta vegada la resta dels bancs es mou en verd, com la resta de ‘blue xips’ de l'IBEX. A la resta de borses europees no hi ha una direcció clara, amb moviments gairebé plans, mentre que a Wall Street els futurs apunten a una obertura alcista. Al mercat del matèries primeres el petroli perd entorn del 1% i el barril tipus Brent, referència a Europa, torna a baixar dels 50 dòlars, mentre que quant a divises l'euro cotitza amb lleus caigudes fins a l'encreuament en 1,1177 dòlars.

Aquesta vegada, Banco Popular (després de caure un 26,49% aquest dijous) ha iniciat la sessió amb pèrdues de més del 4% que ha anat estenent al llarg de la sessió, amb molta volatilitat. L'entitat va anunciar una ampliació de capital de 2.505 milions d'euros i la supressió temporal del dividend, per reforçar el seu balanç i assegurar la rendibilitat futura. A més, fonts coneixedores de l'operació indiquen a Bolsamanía que un altre objectiu és assegurar la independència, evitar 'ser menjat' per un altre actor de la indústria i, de fet, si hi ha operació amb un altre banc serà ara per liderar-la.


A diferència del dia anterior, aquest divendres no s'aprecia cap efecte contagi a la resta dels bancs, que es mouen amb signe mixt en un rang estret, excepte en el cas de Banco Santander, que puja més d'un 1%. José Ramón Iturriaga, gestor del fons Okavango Delta que és el que més exposició té a Banco Popular (un 6,5% de la cartera a la fi de març, segons dades de Morningstar), assegura que mantindrà la seva aposta en aquest valor, i assenyala que el cas de Popular "no és extrapolable a la resta de bancs espanyols". "Cap altre banc cotitzat té una situació de cobertura similar. Per tant, no es poden fer lectures creuades. Tot el contrari, aquesta ampliació de capital hauria de ser el punt final dels dubtes sobre la solvència del sistema financer espanyol", afegeix.


Fora del sector financer, l'empresari mexicà Carlos Slim ha aconseguit un pes majoritari en el consell d’FCC amb l'entrada en el màxim òrgan de gestió de la constructora del primer executiu d’FCC, Carlos Jarque. El valor cotitza amb lleus guanys.


ECONOMIA: CREIXEMENT DELS EUA I LA FED


Des del punt de vista econòmic, l'atenció dels inversors és als Estats Units, on una hora abans de l'obertura de la Borsa de Nova York es publicaran les dades preliminars del PIB del primer trimestre. Els analistes esperen un creixement trimestral del 0,7% i del 0,9% en termes anuals.


Aquesta referència és important per a la Reserva Federal (Fed), que es reunirà els dies 14 i 15 de juny per decidir mantenir els tipus en el rang entre 0,25% i 0,5% o elevar-los per primera vegada al desembre, quan la institució que presideix Janet Yellen els va apujar 25 punts bàsics, després de set anys ancorats en el mínim històric. Precisament Yellen farà un discurs aquesta tarda (19.30 hores) a la Universitat de Harvard. "El més probable és que es mostri 'dovish' (com es descriu als discursos pessimistes de la Fed als EUA). Així, encara que hagi augmentat la probabilitat d'una pujada de tipus al juny, entenem que el més assenyat és esperar almenys fins al mes de juliol (després de la votació sobre el Brexit, la reunió de l'OPEP...)", assenyalen els analistes de Bankinter.

contador