• El mercado europeo reaccionará además a las palabras de Yellen sobre una subida de tipos
  • Wall Street permanece cerrado por festivo este lunes
  • A nivel económico, los datos de inflación de España y Alemania son las referencias más importantes
Inversores_Contentos

L'IBEX-35 ha obert sense direcció clara i lluita per mantenir el nivell dels 9.100 punts. En el cas del selectiu espanyol caldrà estar atents al moviment dels bancs i especialment de Popular, que cau en dues sessions un 32% després d'anunciar una ampliació de capital de 2.505 milions d'euros. L'entitat ha començat la sessió rebotant un 2% i liderant els alces, encara que ha anat moderant-ne els guanys.

  • 11.154,60
  • 1,56%

Amb el respir de Popular, que ha esborrat 1.600 milions d'euros en dos dies del seu valor a la borsa, els bancs espanyols cotitzen en general lleument a l'alça i ajuden l'índex a lluitar per evitar les pèrdues. L'IBEX va tancar la setmana amb una pujada acumulada del 3,83% malgrat el descens abrupte de les accions de Banco Popular.

Després de gran part del mes de maig cotitzant entre els 8.600 i els 8.800 punts, l'índex ha aconseguit els 9.100 punts i, des del punt de vista tècnic, apunta als 9.360 punts, explica César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía, que adverteix que en les dues últimes jornades els bancs van impedir aquest moviment a l'alça. A la resta d'Europa, les principals borses es mouen també sense una direcció clara.


"Els mercats europeus inicien la setmana amb una reduïda activitat, a l'espera que durant els propers dies es vagin donant a conèixer importants xifres macroeconòmiques que permetin als inversors fer-se una idea més exacta del moment pel qual travessen les principals economies desenvolupades i, a partir d’aquí, determinar què faran els bancs centrals en el curt/mig termini", opinen els analistes de Link Securities.


En l’àmbit econòmic, hi ha diverses referències importants per al mercat a la zona euro. A Espanya s'ha publicat la dada avançada d'IPC de maig, que escala una dècima en la variació anual fins al -1,0%, i encadena cinc mesos en negatiu. En la seva taxa mensual, augmenta un 0,6%, el major increment des de maig de 2008.

L'indicador d'inflació també es publicarà a Alemanya, mentre que a França hem conegut l'estadística de creixement del PIB el primer trimestre, en l'1,4% trimestral i en el 0,6% anual, amb una revisió en aquest cas d’una dècima a l'alça. Per al conjunt de l'àrea monetària, es publicarà la confiança del consumidor d'aquest mes.


AIXÍ VÉNEN ELS MERCATS


Abans de l'obertura a Europa, les borses asiàtiques han cotitzat amb lleus guanys, de les quals s'ha desmarcat el Nikkei japonès en pujar més d'un 1% després de dades econòmiques no tan dolents com l'esperat. Els analistes anticipaven un descens anual de les vendes minoristes de l'1,2% al març, que finalment ha estat del 0,8%. A més, l'apreciació del dòlar ha afavorit a la renda variable asiàtica.


Al mercat de matèries primeres, el petroli comença una setmana marcada per la reunió de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) amb lleus caigudes, que tornen a baixar el preu del barril tipus Brent, referència a Europa, per sota dels 50 dòlars. La trobada dels productors de cru, que està previst pel 2 de maig a Viena, podria retornar la volatilitat a la matèria primera. Quant a les divises, l'euro cau i s'apropa al nivell d'1,11 dòlars.


La divisa nord-americana s'ha apreciat com a conseqüència de les paraules de la presidenta de la Reserva Federal (Fed), Janet Yellen, que divendres va assegurar en un discurs pronunciat a la Universitat de Harvard que la primera economia mundial segueix enfortint-se i que hi haurà una pujada de tipus els propers mesos, encara que no va especificar si podria ser durant la reunió que tindrà el Banc central els dies 14 i 15 de juny. Les borses europees hauran de valorar les seves paraules sense tenir en compte la referència de Wall Street, que tanca en ser festiu amb motiu del Memorial Day. Tampoc no obre per festiu la Borsa de Londres.

contador