• Las bolsas cotizan con ganancias, con Deutsche Bank frenando al DAX
  • La cita del día, tras los resultados, son las conclusiones de la reunión de la Fed
Inversores_Contentos

Les borses europees cotitzen amb guanys i destaca l'IBEX-35, esperonat amb els resultats de Santander i Mapfre, que juntament amb IAG lideren el selectiu amb alces de més del 4%. Els índexs del Vell Continent reprenen així el to positiu el dia que es coneixen les conclusions de la vintena reunió de la Reserva Federal (Fed) amb Janet Yellen al capdavant.

  • -
  • -
  • -
  • -

No obstant això, és el degoteig de xifres empresarials el que marca el ritme en la renda variable en una de les setmanes més intenses de l'any. Banco Santander ha estat el primer de la jornada, dues hores abans que s'obri el mercat, amb una caiguda del benefici del 32% fins als 2.911 milions d'euros. Tanmateix, aquest retrocés al mig del difícil entorn pel qual naveguen els bancs aquest any estava més que descomptat, i de fet ha superat les previsions.

Mapfre és l'altre valor que celebra els seus resultats al parquet, després de reportar un augment del 20,5% en el benefici fins a 380 milions d'euros. La creu en aquest sentit la posa Dia, els guanys de la qual disminueixen un 12,6% fins als 59.800 milions, i les accions cotitzen amb lleugeres caigudes en un dia de pujades generalitzades.

A la resta de mercats europeus els inversors també avaluen importants referències empresarials com Deutsche Bank, el benefici del qual s'enfonsa un 98% el segon trimestre fins als 20 milions, i cau a Frankfurt més d'un 4% aguditzant el seu deteriorament en borsa, amb una caiguda en l'acumulat anual de més del 45%. El banc alemany frena el DAX, que tot i així es mou en positiu i troba el suport en valors com Volkswagen, que ha aconseguit l'aprovació de les autoritats nord-americanes al seu pla de compensació als usuaris, i Bayer, que ha reportat els seus resultats semestrals. La farmacèutica, que està en negociacions per comprar Monsanto, incrementa el seu benefici net un 15,7% entre gener i juny fins als 2.891 milions.

HI HA MARGE PER A LA SORPRESA DE LA FED?

Pràcticament tots els experts coincideixen que la resposta és 'no'. "La probabilitat de pujada de tipus s'ha reduït al mínim després del Brexit, així que el més segur és que hi hagi unanimitat en la Fed per no fer res", opinen els analistes de Bankinter. Pel que fa al missatge, afegeixen, "hauria de sonar prudent, però potser hi haurà membres que segueixin optant per l'estratègia de normalització, de manera que compte, perquè això pot caure malament al mercat".

La reunió, que és la vintena de l'etapa amb Janet Yellen al capdavant, arriba amb els tipus en l’interval entre el 0,25% i el 0,5%. Després de la d'aquesta setmana, queden tres reunions per celebrar-se, al setembre i desembre amb discurs posterior de la presidenta, Janet Yellen, i amb actualització de previsions econòmiques. Entremig, la de novembre, amb únicament un comunicat com aquesta setmana. Segons l'indicador FedWatch de CME, el mercat assigna un 2,4% de probabilitat que hi hagi una pujada en aquesta reunió, un 25,2% a que passi el 21 de setembre, percentatge que tot just s'eleva fins al 27,3% en cas que no hi hagi moviment amb el tancament de l'estiu.

L'ECONOMIA BRITÀNICA RESISTEIX

L'Oficina Nacional d'Estadística (ONS) britànica ha publicat aquest dimecres la dada del PIB del segon trimestre del Regne Unit, amb la qual no és possible avaluar si hi ha hagut un impacte del referèndum, que es va celebrar el 23 de juny ja amb el període expirant, però sí si la incertesa prèvia ha colpejat a l'economia. El PIB es va expandir un 0,6%, una dècima més del previst pels analistes i dos més que l'últim trimestre del 2015, de manera que sembla que l'economia britànica va resistir l'envit abans de la consulta.

A Espanya s'ha publicat la xifra de vendes al detall de juny, amb un increment del 6% que confirma 22 mesos consecutius de pujades, i la dada de costos laborals, que mostra un augment del salari brut de l'1,1% el 2015 de mitjana fins als 22.850 euros.

ANÀLISI TÈCNICA: L'IBEX SUPERA RESISTÈNCIES

L'IBEX-35 cotitza per sobre dels 8.600 punts, superant així a mitja sessió aquest nivell psicològic i resistència de curt termini. "En aquests moments el selectiu està superant la resistència que presenta en els 8.600 punts. A dia d'avui això sembla una figura de continuació de les pujades, de manera que podríem veure una continuació del rebot actual fins al nivell dels 8.885 punts, màxims del buit alcista que es va deixar el passat 24 de juny", explica César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía.

contador