• Les entitats financeres han estat els valors amb pitjor comportament
  • Encara que el selectiu espanyol ha tancat lluny del mínim intradia de 9.300

L'IBEX-35 ha caigut un 0,38%, fins a 9.371,70 punts (encara que ha arribat a caure fins a 9.300) després que s'hagi conegut que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha obligat als bancs a retornar tots els diners de les clàusules sòl.

El sector bancari ha liderat la caigudes, que s'han suavitzat al llarg del dia. Banco Popular, que ha baixat un 5,8%, ha estat el 'fanalet vermell'. A més, el Consell d'Administració de l'entitat ha nomenat president a Emilio Saracho per unanimitat. Banc Sabadell i Bankia han baixat un 1%, mentre BBVA i Caixabank han perdut un 0,9% i un 0,8%.

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha dictaminat que s'ha d'aplicar la retroactividad total respecte a la devolució del guanyat per l'aplicació de les clàusules sòl per part de les entitats. Així, falla en contra de la recomanació emesa per l'advocat general i de la sentència del Suprem, que establia que aquestes devolucions s'havien de fer des del dia de la fallada de la mateixa, maig de 2013. La sentència de la Unió Europea considera que la limitació temporal del Suprem és "incompatible amb el dret de la Unió".

La sentència suposa una garrotada inesperada per al sector financer espanyol, que s'enfronta a un cost addicional de més de 4.000 milions d'euros, segons el Banc d'Espanya. L'entitat més afectada seria Liberbank, que ha baixat un 12%, mentre que BBVA també registra un important impacte, al costat de Popular i Sabadell.

A més, el TJUE ha anul·lat aquest dimecres la sentència que va avalar les bonificacions fiscals a multinacionals espanyoles per comprar empreses estrangeres, en considerar que aquesta sentència "va incórrer en error de Dret" per "no aplicar correctament el requisit de caràcter selectiu". Entre els grans valors, Telefónica ha baixat un 1% i Repsol un 0,9%.

A nivell positiu, Gamesa (+1,9%) ha liderat les pujades dins de l'IBEX, després que el fons OZ Management hagi comunicat que ha elevat la seva participació al capital fins al 3% des de l'anterior 2%.

CONTINUEN LES TENSIONS GEOPOLÍTIQUES

Al marge de les decisions judicials, la tensió continua present als mercats de la mà dels atemptats que es van viure aquest dilluns a Berlín i Ankara. A Alemanya, la Policia ha posat en llibertat al refugiat al que havia arrestat com a suposat autor de la massacre en un mercat ambulant de Berlín que ha acabat amb la vida de 12 persones. De moment, se segueix buscant al culpable. A Turquia, després de l'assassinat de l'ambaixador rus per part d'un policia, han estat detingudes sis persones vinculades amb l'entorn de l'autor de l'homicidi.

Tornant a l'àmbit purament econòmic, a França, els bancs més grans del país han demandat al Banc Central Europeu (BCE) en un intent per aconseguir una exempció respecte als requisits de capital que els exigeix l'organisme europeu, informa Financial Times (FT). És la primera vegada que un grup de grans prestadors europeus porten al supervisor als tribunals. A Itàlia, Monte dei Paschi cau amb força després d'informar que només té liquiditat per als propers quatre mesos. Segons FT, serà rescatat pel Govern italià, que ha aprovat elevar el seu endeutament en 20.000 milions per poder ajudar als seus bancs.

ANÀLISI TÈCNICA

Les caigudes a la banca suposen un obstacle en l'objectiu de l'IBEX d'acabar l'any en positiu, la qual cosa aconseguiria només si és capaç de superar els 9.544 punts. Des del punt de vista de l'anàlisi tècnica, la superació d'aquest nivell és important pel fet que coincideix amb el buit a la baixa setmanal i mensual amb el qual va començar l'any.

"Des de mínims de principis de desembre les borses europees pugen de mitjana un 10%, la qual cosa vol dir que estem en una situació de 'mantenir' i no tant d'obrir llargs (excepte en valors puntuals). Sense cap dubte tenim grans formacions de tornada (d'implicacions alcistes) en molts dels índexs i valors de pes europeus. Però això no és incompatible amb la possibilitat d'assistir a alguna que alta correcció de certa intensitat abans de reestructurar-se de nou a l'alça", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

Noticias relacionadas

contador