Pèrdues per a les borses europees aquest matí en el final d'una setmana d'operacions escurçada pel Divendres Sant. Durant aquests dies, els mercats han sucumbit a les caigudes, sacsejats pels atemptats terroristes de Brussel·les i per les noves preocupacions davant una pujada dels tipus d'interès als Estats Units.

Els índexs europeus i nord-americans estaran tancats aquest divendres, per la qual cosa és possible que aquest dijous acabin la seva primera setmana amb signe negatiu després de sis en positiu i després que alguns membres de la Reserva Federal (Fed) hagin plantejat la possibilitat d'elevar els tipus a l'abril.

Mentrestant, la reunió de la Fed de la setmana passada va ser percebuda de manera pessimista, ja que el banc central va dir que probablement augmentaria els tipus dues vegades aquest any, una xifra inferior a la prevista anteriorment. Ara, tanmateix, sembla que està posant sobre la taula una alça dels preus del bitllet verd.

Dimecres, el president de la Fed de Saint Louis, James Bullard, va ser l'últim d’unir-se a un «cor» creixent de membres de la Fed que consideren que és hora que la Fed mogui fitxa.

D'altra banda, la confiança dels inversors es va veure afectada a principis d'aquesta setmana després de diversos atemptats suïcides amb bombes a Brussel·les, en què almenys 31 persones van morir i centenars van resultar ferides. L'organització terrorista ISIS es va atribuir la responsabilitat dels atacs dirigits contra l'aeroport de la ciutat i una estació de metro.

Aquest dimecres vam saber que un dels germans identificats com un dels suïcides de l’aeroport havia estat detingut a Turquia al juny i deportat a Bèlgica.

Els mercats asiàtics han cotitzat amb caigudes, després de les pèrdues en la renda variable de Wall Street durant la nit, enmig dels descensos observats en els preus del petroli i les preocupacions per una alça potencial de la Fed a l'abril.

QUÈ ENS OFEREIX L'AGENDA MACROECONÒMICA?

Alemanya: GFK de confiança del consumidor del mes d’abril: 9,4; previsió: 9,5; anterior: 9,5; índex de preus a la importació del mes de febrer a/a: -5,7%; anterior: -3,8%.

França: confiança empresarial del mes de març (8.45 hores).

Europa: butlletí mensual del BCE (10.00 hores).

Regne Unit: vendes detallistes del mes de febrer (10.30 hores).

Estats Units: comandes de béns durables del mes de febrer (13.30 hores); sol·licituds setmanals d’atur (13.30 hores); PMI compost i de serveis de Markit del mes de març (14.45 hores); activitat manufacturera de la Fed de Kansas del mes de març (16.00 hores).

EMPRESES

No hi ha dades rellevants.

QUÈ ENS DIU L'ASPECTE TÈCNIC DE L'IBEX-35?

L'IBEX-35 continua la consolidació de curt termini, i va acabar la sessió d’ahir dimecres amb uns descensos continguts del 0,72%. El selectiu ha respectat els mínims de la sessió de dimarts i, de moment, no presenta cap senyal de feblesa en la seva sèrie de preus.

Segons l'expert de Trader Watch César Nuez, «el més normal és que acabem veient un atac als màxims d’aquest mes, de 9.217 punts. La superació d'aquest nivell de preus seria el senyal que estaríem esperant i que ens faria pensar en la continuació de les pujades fins al nivell de 9.500 punts».

D'altra banda, afirma que «no observarem cap complicació del seu aspecte tècnic actual mentre cotitzi per sobre del suport clau de 8.663 punts».

contador