• Las bolsas de París y Frankfurt cotizan con alzas en torno al medio punto
  • Inditex y Telefónica tiran del índice después de dejarse un 4% y un 3,5% la semana pasada
  • La actividad manufacturera cae en España por la incertidumbre política
bolsa madrid ibex

L'IBEX, que va obrir en positiu per girar-se i caure per sota dels 9.000 punts, remunta a mitja sessió i cotitza amb guanys, com la resta de les principals borses europees. El selectiu espanyol ha trobat recolzament en el rebot d'Inditex i Telefónica, valors que van retrocedir amb força la setmana passada, en una jornada en què les úniques referències rellevants són les dades de PMI manufacturer.

El selectiu de la Borsa de Madrid s'apropa als 9.100 punts amb alces properes al mig punt, igual que París i Frankfurt, mentre que la Borsa de Londres roman tancada per festiu. A Espanya la festivitat és només en algunes comunitats autònomes com Madrid, però el mercat opera amb normalitat, encara que no hi haurà presentacions de resultats.


L'IBEX ha trobat recolzament en Inditex i en Telefònica per rebotar. Les dues ‘blue xips’ pugen més d'un 1%, igual que Mapfre, un dia abans que Acciona o Merlin presentin resultats. Per contra, Popular i Técnicas Reunidas es deixen més d'un 1%. L'índex IBEX-35 Bancs, que aglutina les entitats financeres del selectiu, cotitza pla després de caure amb força la setmana passada, enmig de les presentacions de resultats. Els bancs van reduir un 12% el seu benefici el primer trimestre respecte a l'any anterior.

Així, sense grans referències empresarials, en el terreny macro destaquen les xifres d'activitat manufactuera, amb una caiguda en les comandes a l'abril entre les empreses espanyoles fins a mínims de set mesos. El PMI manufacturer se situa en 53,5 punts, cinc dècimes, això sí, per sobre del previst pels analistes.



La firma que elabora l'estadística, Markit, creu que l’alentiment del sector manufacturer es deu en part a la incertesa política, i que la situació empitjorarà després de la nova convocatòria d'eleccions generals, previstes per al 26 de juny.


Markit també ha publicat les dades de PMI manufacturer de la zona euro, on l'índex es queda a l'abril en 51,7 punts, dues dècimes per sobre del mes de març i també de les previsions. A Alemanya se situa en 51,8 punts, enfront de la xifra projectada i del mes anterior en 51,9.

"Les borses haurien d'evolucionar de forma lateral durant aquesta setmana, trobant cert suport en les xifres macroeconòmiques de la Xina i els Estats Units i en l'entrada de nous fluxos d'inversió que busquin comprar entre la feblesa després del retrocés de la setmana passada", opinen els analistes de Bankinter. "Els resultats empresarials continuaran generant certa confusió i moviments errants al mercat, però no haurien de ser un obstacle perquè les borses aconseguissin consolidar nivells a l'espera de nous catalitzadors", afegeixen.


AIXÍ VÉNEN ELS MERCATS

Els parquets europeus comencen a cotitzar després de les caigudes generalitzades a Àsia, on el Nikkei s'ha deixat més d'un 3%. Al mercat de matèries primeres el petroli retrocedeix entorn d'un 1%, mentre que en el de dividends, l'euro/dòlar avança fins a l'encreuament en 1,1466 dòlars.3


L'IBEX-35 va tancar divendres amb un retrocés del 2,62%, encara que en el conjunt del mes va pujar un 3,5%. El retrocés de l'última sessió "és un senyal de feblesa que ens fa pensar en una continuació dels descensos fins a almenys el nivell dels 8.800 punts", assenyala César Nuez, analista tècnic de Bolsamania.


"De moment la correcció actual entra dins de la normalitat i creiem que podríem tornar a veure una continuació de les pujades fins al voltant de la mitjana de 200 sessions, mitjana que es troba en els 9.550 punts, nivells de començaments d'any", agrega l'expert.


Mentre, continua la incertesa política a Espanya, més encara després que s'hagi confirmat la notícia de noves eleccions, que se celebraran el proper 26 de juny.


REFERÈNCIES MACRO

La jornada, festiva a diverses comunitats autònomes a Espanya, no comptarà amb resultats d'empreses espanyoles, malgrat que la borsa opera com qualsevol altre dia. A Londres sí romandrà tancada per festiu. Des del punt de vista macro, ens queda conèixer el PMI i l’ISM del sector manufacturer als Estats Units.



A Wall Street AIG 'es confessarà davant el mercat'. "L'actual temporada de presentacions s'està caracteritzant per les brusques reaccions que estan experimentant les cotitzacions de les companyies cotitzades que publiquen les seves xifres, en termes positius i negatius, en funció de la qualitat d’aquestes i del que diuen els seus gestors sobre el futur dels seus negocis", opinen els analistes de Link Securities. "Entenem que aquestes reaccions són provocades per l'absència de l'inversor final dels mercats, els quals han quedat en mans dels ‘trader’ i dels inversors més partidaris del curt termini", afegeixen.


A més, caldrà estar atents a la resposta dels inversors davant la notícia que Halliburton i Baker Hughes, dos gegants de la indústria petroliera, han suspès el seu procés de fusió valorat en 28.000 milions de dòlars després d'haver-se oposat amb la resistència referent als reguladors d'Europa i els Estats Units, segons han afirmat les dues companyies en un comunicat.

contador