• Jim Rogers: 'El mundo tiene un montón de académicos y burócratas que no tienen idea de lo que están haciendo'
  • Ibex 35: Se mantiene cotizando por debajo de la resistencia de los 8.479 puntos
  • El gurú de Wall Street asegura que esto va a ser un desastre al final
Bolsas_Mercados_Inversores

Els dubtes tornen a ser les protagonistes aquesta setmana a les borses, que veuen com tornen les pèrdues seguint la tendència negativa marcada pels mercats xinesos durant la nit i a l'espera del determinant Informe d'Ocupació que es publicarà a finals de setmana als Estats Units. L'IBEX-35 cau i lluita per no perdre els 8.200 punts, en una nova sessió marcada per la presentació de resultats empresarials.

Els mercats asiàtics, especialment els xinesos, han sofert un dur correctiu aquest dilluns. La recuperació al mercat immobiliari de la Xina podria estar conduint algunes accions a una "onada de vendes", així com els renovats temors sobre la "salut" de la segona economia del món.


Malgrat que la producció industrial va pujar al gener al Japó un 3,7%, enfront d'una dada prevista de 3,3% i sent molt millor que la dada de desembre de –1,7%, juntament amb els inicis d'habitatges nous (+0,2% enfront de 0,0% previst), les ordres de construcció van baixar un 13,8% enfront d'un increment previst d'un 14,8%, fent que el Nikkei tanqués amb una caiguda de l'1,00%. Això no és res en comparació amb el desplom del 4,15% de la borsa de Xangai i l'1,42% d'Hong Kong.


Gran part de l'optimisme regnant la setmana passada als mercats va arribar des de la reunió de ministres de Finances del G20 a Xangai. D'aquesta trobada els inversors tenien l'esperança d'obtenir garanties sobre l'estat de l'economia global i altres mesures de política per estimular el creixement. No obstant això, els analistes van assenyalar que la falta d'acció després de la reunió ha estat "decebedora".


"No va haver-hi detalls sobre les mesures fiscals addicionals que es podrien adoptar per ajudar a complementar la política dels banc centrals, mentre els reguladors han arribat a suggerir que les preocupacions del mercat sobre les perspectives de creixement són exagerades", ha subratllat Michael Hewson, analista de mercat en cap de CMC Markets, en un informe de mercat recollida per CNBC.


Per la seva banda, el preu del petroli puja durant les primeres operacions d'aquest dilluns després de guanyar un 15% la setmana passada, amb alguns indicadors que apunta a la possibilitat que el mercat està mostrant signes d'haver tocat fons, segons Reuters.


L'OPINIÓ DEL GRAN JIM ROGERS


Segons Jim Rogers, el gurú de les matèries primeres i vell “llop de mar” que ha fet la seva fortuna als mercats d'accions, bons, divises, ‘commodities’, assenyala en una entrevista a CNN que el món té “un munt d'acadèmics i buròcrates que no tenen ni idea del que estan fent”. Es refereix per descomptat als nostres polítics i governadors dels bancs centrals que, amb les seves polítiques d’“estímul”, pretenen fer créixer l'economia suposadament.


L'inversor nord-americà assegura que "els bancs centrals treballen sota la idea que estan per fer pujar als mercats borsaris i mantenir als mercats financers. Això significa que el seu treball ara serveix “perquè els ‘brokers’ conservin els seus Lamborghinis”, cosa que qualifica com a “indignant” amb molta raó.


El problema és que res d'això soluciona el problema de fons: l'excés de deute, crèdit i consum en l'economia. De manera que governs i autoritats monetàries pretenen combatre la malaltia amb la medicina que la va provocar. Rogers fa el mateix. Els bancs centrals “com més fan (per estimular l'economia i els mercats) més empitjoren la situació”. El més dolent, afirma Rogers, és que tots pagarem un preu molt alt per la incompetència dels banquers centrals. El gurú de Wall Street llança un advertiment: “Això serà un desastre al final, haurien d'estar molt preocupats i preparats”.


QUÈ MOURÀ AQUEST DILLUNS ELS MERCATS?


Japó: producció industrial de gener: 3,7%. Prev.: 3,3%. Ant.: -1,7%. Producció industrial de gener a/a: -3,8%. Ant.:-1,9%. Peticions de construcció de gener a/a: -13,8%. Ant.: 14,8%.


Alemanya: vendes al detall de gener: 0,7%. Prev.: 0,1%. Ant.: 0,6%. Índex de preus a la importació de gener: -1,5%. Prev.: -1,1%. Ant.: -1,2%.


Espanya: balança per compte corrent desembre (10.00 h).


Regne Unit: crèdit net al consumidor gener (10.30 h); Concessió d'hipoteques gener (10.30 h); massa monetària M4 gener (10.30 h).


Itàlia: IPC febrer preliminar (11.00 h).


Grècia: vendes al detall desembre (11.00 h); índex de preus de producció gener (11.00 h); PIB quart trimestre (11.00 h).


Europa: IPC febrer (11.00 h).


Estats Units: índex manufacturer de Chicago febrer (15.45 h); vendes d'habitatges pendents gener (16.00 h); activitat manufacturera de la Fed de Dallas febrer (16.30 h).


ACTUALITAT EMPRESARIAL


FCC registra pèrdues de 43,6 milions d'euros el 2015. La constructora finalitza l'any en números vermells, encara que redueix el seu resultat negatiu en comparació dels 724 milions que va perdre un any abans.


Grifols guanya un 13,2% el 2015 fins a aconseguir 532,1 milions d'euros. A més, ha tancat l'exercici corresponent l'any 2015 amb una xifra de negoci que ascendeix a 3.934,6 milions d'euros.


L'IBEX-35 va acabar la passada setmana amb un saldo positiu de l'1,9%, encara que sense donar cap senyal de fortalesa que faci pensar en una millora del seu complicat aspecte tècnic. Segons César Nuez, analista tècnic de Trader Watch, "per a això hauríem d'esperar a veure la superació de la resistència dels 8.479 punts, si bé la resistència clau es troba en els 8.896 punts. Mentre es mantingui cotitzant per sota d'aquest nivell d'oferta no apreciarem cap senyal de fortalesa".


Per sota, assenyala aquest expert, el suport clau està en els 7.968 punts: "Atenció ja que l'abandó d'aquest nivell de preus ens faria pensar en una continuació dels descensos fins als mínims anuals dibuixats en els 7.746 punts".

contador