• Totes les mirades es dirigien als EUA, on s'ha conegut l'informe d'ocupació d'agost
  • A Espanya també s'ha conegut la dada d'atur corresponent al vuitè mes de l'any
bolsa madrid ibex

L'IBEX-35 ha tancat la setmana experimentant una pujada del 2,88% i enregistrant el volum de negociació més alt de les últimes tres setmanes. A més, aquest divendres ha avançat un 1,67% fins als 8.908 punts, amb el que s'ha aconseguit trencar el nivell previ al desplom que va provocar la decisió dels britànics d'abandonar la Unió Europea (UE), conegut com a 'Brexit', que situava als 8.885 punts. Aquest dijous va arribar a tocar-lo, tot i que finalment es va desinflar quan pujava un 1%.

  • 5,11€
  • 1,95%

DAX

  • 18.161,01
  • 1,36%
  • 11.154,60
  • 1,56%
  • 23,36€
  • -0,09%
  • 14,72€
  • -1,90%

La jornada d'aquest divendres concentrava tota l'atenció dels inversors a l'informe d'ocupació corresponent al mes d'agost que ha donat a conéixer el Departament de Treball dels EUA, malgrat les dades han estat una mica pitjors del que s'esperava. L'economia nord-americana va afegir 151.000 llocs de treball en el vuitè mes de l'any, un petit augment davant la pujada que s'esperava, i que pot fer que la Reserva Federal (Fed) mantingui els tipus d'interès als baixos nivells actuals, fins després de les eleccions presidencials que tindran lloc el proper 8 de novembre. Els analistes havien pronosticat que es creessin 173.000 nous llocs de treball, però la dada ha estat finalment menor.

La dèbil creació d'ocupació a l'agost refreda la possible pujada dels tipus d'interès dels EUA

A més, la contractació s'ha desaccelerat respecte als mesos de juny i juliol, en els quals es van crear més de mig milió de nous llocs de treball, malgrat la taxa de desocupació s'ha mantingut sense canvis en el 4,9%, tot i que s'esperava que caigués al 4,8%, segons ha informat el govern dels EUA. Segons Connor Campbell, analista d'Spreadex, "després de setmanes de preguntar-se si la Fed elevarà els tipus al setembre, els mercats han obtingut la resposta aquest divendres, tot i que la reunió de la Reserva Federal no serà fins d'aquí a quinze dies".

Per la seva banda, els experts de Barclays no ho veuen igual, ja que consideren que malgrat el menor ritme de l'augment de l'ocupació, les dades indiquen que "la salut del mercat de treball es manté intacta i que, per tant, l'activitat econòmica segueix sent sòlida". Així mateix, creuen que no han de desfer-se de la idea de que la Fed podria apujar tipus pròximament, ja que aquestes dades confirmen la postura de molts dels membres de l'organisme. "Mantenim la nostra crida a una pujada dels tipus al setembre".

I en el terreny macro, també s'ha publicat a Espanya la dada d'atur enregistrat, amb un augment a l'agost de 14.435 persones després de cinc mesos amb caigudes. El més habitual en el vuitè més de l'any és que s'incrementi com ha passat aquesta vegada, però la lectura més negativa és que la xifra d'afiliats a la Seguretat Social baixa en 144.997 treballadors, és el descens més gran des de l'agost de 2008.

L'OPERACIÓ DE LA SETMANA

Aquest dijous la sessió va estar marcada per la informació sobre la possible venda per part de Criteria Caixa i Repsol del 20% de Gas Natural, confirmada per ambdues companyies, amb el que es desprendrien aproximadament d'un terç de la participació que tenen ara en la gasista. L'operació rondaria els 4.000 milions d'euros. Encara que les cotitzacions dels implicats en l'operació es van desinflar al final de la sessió, van estar movent-se amb fortes pujades durant el tot el dia. De fet, Gas Natural, va tancar amb una pujada del 3,05%. Aquest divendres ha tancat amb una pujada del 2,23%, mentre que Repsol s'ha anotat un 2,83% i CaixaBank ha pujat un 1,53%.

"L'anunci de venda hauria d'haver castigat a Gas Natural que, no obstant això, es va revaloritzar +3,05% (i torna a pujar amb força aquest divendres)", reconeixen els analistes de Bankinter. "Entenem que aquesta pujada s'explica perquè hi ha diversos fons interessats en el paquet (el fons GIP i també KKR segons fonts del mercat), i perquè s'elimina la incertesa que hi havia sobre aquest tema ja que es ve parlant d'una possible desinversió per part de Repsol des de fa més d'un any", agreguen aquests experts.

A més, cal destacar en el plànol empresarial a Telepizza. Dilluns que ve presenta resultats, però en les dues últimes sessions el valor s'ha revaloritzat entorn del 9%. Caldrà esperar a veure què passa, encara que tot sembla apuntar al fet que les dades que doni a conèixer la cadena d'alimentació podrien ser bones. Aquest divendres ha pujat un 3,19% al Mercat Continu fins als 5,99 euros.

ANÀLISI TÈCNICA

"L'efecte Brexit ha quedat ja per a la història, ja està totalment oblidat"

“Finalment el nostre selectiu tanca la setmana amb un saldo positiu acumulat del 2,88%. El realment important és que hem aconseguit tancar en espelmes setmanals per sobre dels 8.885 punts (preu de tancament de la sessió prèvia al Brexit)”, destaca José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, que assenyala que “l'efecte Brexit ha quedat ja per a la història, ja està totalment oblidat”.

Ara bé, apunta que “des del punt de vista tècnic ens hagués agradat que tanqués per sobre dels 8.912 punts, els màxims intradia de la sessió del 23 de juny”, i apunta, a més, que el volum acumulat setmanal “ha estat el més alt de les últimes tres setmanes, la qual cosa sempre dóna més fiabilitat al moviment de superació de resistències”.

contador