ep archivo   vista de tokio japon
TURISMO DE TOKIO - Archivo

Les borses asiàtiques acomiaden dimarts amb signe majorment positiu. Els selectius orientals han estès els guanys registrats a Wall Street en una jornada durant la qual s'ha conegut una important bateria de dades macroeconòmiques de la regió.

  • 155,7210¥
  • 0,23%

El Nikkei 225 japonès ha pujat un 1,24%, fins als 38.405,66 punts, en tornar els operadors després d'un dia festiu, mentre que l'índex Topix ha pujat més d'un 2%, fins als 2.743,17 punts. De la seva banda, l'índex Hang Seng de Hong Kong ha tancat lleugerament a l'alça, mentre que els índexs xinesos com el Shanghai Composite han acabat la sessió amb caigudes al voltant del 0,2%.

Per la seva banda, el Kospi sud-coreà ha pujat un 0,17%, fins als 2.692,06 punts, mentre que el Kosdaq, de petita capitalització, ha acabat lleugerament a la baixa, als 868,93 punts. Finalment, l'índex australià S&P/ASX 200 ha repuntat un 0,35% i ha tancat als 7.664,1 punts.

Com hame dit, avui dia s'han conegut una sèrie de xifres macroeconòmiques rellevants per als mercats asiàtics. D'una banda, les vendes al detall del Japó van augmentar a un ritme més lent del que s'esperava al març, mentre que la desocupació es va situar lleugerament per sobre de les expectatives.

Tot i això, la producció industrial de les fàbriques nipones ha augmentat un 3,8% en taxa intermensual, superant les expectatives del consens (3,5%) i tornant a terreny positiu després de minvar un 0,6% al febrer. En aquest sentit, el Ministeri d'Economia, Comerç i Indústria ha declarart que la producció de vehicles de motor i maquinària de producció van ser els principals contribuents a l'augment, mentre que els descensos es van deure a les indústries metal·lúrgica i química. En termes interanuals, la producció industrial va caure un 6,7% al març enfront del -3,9% registrat fa un any.

Alhora, les dades de la Xina van mostrar que l'activitat manufacturera es va expandir a un ritme més lent a l'abril. L'índex oficial de gerents de compres es va situar en 50,4 en comparació amb 50,8 al març. Tot i això, la lectura va superar les estimacions de Reuters de 50,3 punts. D'altra banda, el PMI no manufacturer es va alentir fins a 51,2 des de 53,0 i el PMI compost d'abril també va caure fins a 51,7 des de 52,7.

A més, la producció fabril de Corea del Sud va caure fins al seu nivell més baix en 15 mesos i la va reduir un 3,2% en taxa intermensual després de pujar un 2,9% al febrer.

EL IEN, SOTA FOCUS

D'altra banda, el ien japonès continua sent notícia als mercats. Ahir, la divisa nipona es va enfonsar fins a 160 iens per dòlar, el nivell més feble des d'abril del 1990. Després de marcar breument el nivell de 160,03 iens, s'ha recuperat fins a 156,8 a les últimes hores.

Segons va informar ahir Reuters, les autoritats japoneses podrien haver intervingut per impulsar la moneda. Fonts comercials han assenyalat a l'agència que es va observar bancs japonesos venent dòlars per ien.

Tot i això, Masato Kanda, màxim responsable japonès en matèria de divises, es va negar a comentar si el Ministeri de Finances havia intervingut per apuntalar el ien. "Es diu que l'augment dels preus dels béns d'importació afecta les persones més vulnerables i podria ser un llast per a l'impuls del Japó d'augmentar els salaris reals. El Govern hauria de respondre a aquestes mesures. Actuarem d'acord amb les normes establertes en els marcs internacionals", ha dit aquest dimarts.

Noticias relacionadas

contador