ep boris johnson primer ministro britanico
-/PA Wire/dpa

La Unió Europea i el Regne Unit estan a punt d'arribar a un històric acord comercial sobre el Brexit. El primer ministre, Boris Johnson, té prevista una roda de premsa aquest matí durant la qual pot anunciar-ne els detalls, segons informen diversos mitjans financers com Bloomberg. Tot i que les negociacions prossegueixen a Brussel·les actualment.

Aquest dimecres, fonts comunitàries van filtrar que l'acord era "imminent" i que els negociadors dels dos bàndols seguirien treballant tota la nit per anunciar un pacte aquest dijous, quan tot just queda una setmana per a la sortida definitiva del Regne Unit del club comunitari.

Un acord abans de Nadal evitaria una turbulenta ruptura econòmica i seria molt ben rebut pels mercats. La lliura esterlina, principal termòmetre per calibrar l'èxit de les negociacions, s'aprecia un 0,4% i es canvia a 1,3546 dòlars.

Els analistes de Bolsamanía afirmen que "tècnicament, i a falta del tancament de l'espelma setmanal de la lliura enfront del dòlar (o cable), el que tenim davant és el que es coneix com un 'cap i espatlles' invertit" amb objectiu als 1,57, "amb el permís, és clar, de la resistència intermèdia que presenta en els màxims de 2018, als 1,4376".

Ara mateix, estan ultimant-se els detalls sobre les quotes de pesca, un obstacle durant mesos dins d'un extens acord comercial de més de 2.000 pàgines, incloent-hi els difícils capítols de la governança i de la igualtat de condicions en matèria de competència. Només queda pendent el difícil obstacle de l'accés a les aigües britàniques per la flota europea.

El pacte, que s'està negociant gairebé fa un any, és vital perquè el Regne Unit mantingui l'accés al mercat únic sense aranzels ni quotes, i perquè els productes que la UE enviï al mercat britànic no es vegin penalitzats.

Si s'aconsegueix, asseguraria que el comerç de béns, que constitueix la meitat del comerç anual entre les dues parts, per un valor total de gairebé un bilió de dòlars, romangui lliure d'aranzels i quotes.

Segons el diplomata d'alt rang de la UE, els Estats membre hauran d'aprovar una aplicació provisional de l'acord amb efecte a partir de l'1 de gener perquè, encara que hi hagi acord, no hi haurà temps suficient perquè el Parlament Europeu ho ratifiqui.

En qualsevol cas, sembla que els Vint-i-set ja s'estan preparant per a aquest escenari, segons tres fonts diplomàtiques del bloc citades per Reuters.

"Sembla que l'acord està més o menys aquí. És qüestió d'anunciar-ho avui o demà", va assenyalar un diplomata de la UE, que va assegurar que el Consell Europeu ha començat els preparatius per permetre una "aplicació provisional", o una implementació ràpida, de l'esperat acord.

Noticias relacionadas

contador