• A Espanya l'IBEX-35 cotitza amb forts descensos i perd els 8.700 punts
  • Telefónica i Banco Santander, protagonistes avui, encapçalen les pèrdues de l'índex
bolsa madrid ibex

Adéu a tancar en positiu setembre. Almenys a mitja sessió, i si no hi ha remuntada abans del tancament, l'IBEX-35 acabarà el mes en negatiu davant les fortes pèrdues aquest divendres de Telefónica i de la banca. El sector financer tomba els índexs europeus amb Deutsche Bank altra vegada acaparant els focus.

  • 16,53€
  • -0,77%
  • 11.154,60
  • 1,56%

Els bancs són els més castigats en l'obertura de l'IBEX, amb Popular al capdavant, perdent 4,5%. El segueixen Caixabank i Santander, tots dos amb caigudes superiors al 4%. En aquest últim cas, el banc presidit per Ana Patricia Botín ha presentat l'actualització dels seus objectius financers a Londres. Reafirma el compromís d'augmentar l'objectiu i el dividend, però matisa els de rendiment per patrimoni tangible (ROTE) i eficiència (ràtio costos/ingressos).

També està patint pèrdues similars Telefónica, després d'anunciar que cancel·la l'oferta pública de venda (OPV) de Telxius, ja que l'empresa "no considera adequada la valoració de la companyia implícita en les ordres de compra rebudes".

El selectiu cau així prop d'un 2%, i perd els 8.700 punts. En els mínims del dia, l'IBEX ha arribat a caure un 2,83% fins als 8.630,7 punts. "El problema és que hi ha un segon gran buit (gap) baixista setmanal en els 8.796 punts", explica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.

ELS DUBTES SOBRE LA BANCA NO CESSEN

Les preocupacions al voltant de la banca europea no cessen. L'assenyalat és Deutsche Bank després que es conegués que 10 fons de cobertura (hedge funds) van reduir la seva exposició a l'entitat alemanya, retallant el col·lateral i algunes de les seves posicions. Els tres índexs més importants dels EUA van tocar els mínims de la sessió just després que saltés la notícia.

A més, els inversors també vigilen Commerzbank, després que el prestador alemany reconegués que retallarà milers de llocs de treball. Els títols cauen encara més que Deutsche Bank, en deixar-se un 5%.

Des del punt de vista macro, s'han publicat les vendes detallistes d'Alemanya, que han estat per sota del que s'esperava. Durant el matí, també s'han conegut les dades de balança de pagaments a Espanya fins al juliol, amb un superàvit acumulat per compte corrent de 9.700 milions d'euros, el doble que l'any anterior. Als EUA es coneixerà la confiança del consumidor de la Universitat de Michigan.

contador