ep el director general de la organizacion mundial de la salud oms tedros adhanom ghebreyesus durante
OMS

El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha qualificat de "molt preocupant" el "sobtat" augment de casos del coronavirus Covid-19 de la Xina, però ha aclarit que encara no es pot parlar de pandèmia. "De moment, no estem presenciant la propagació mundial incontenible d'aquest virus, i no estem presenciant una malaltia greu o morts a gran escala", ha volgut tranquil·litzat durant la roda de premsa diària de l'organisme sanitari de l'ONU sobre l'epidèmia.

Segons les dades aportades per Tedros, la Xina ha comunicat a l'OMS un total de 77.362 casos, i 2.618 morts. Durant les últimes 24 hores, s'han notificat 416 nous diagnòstics i 150 defuncions. "Ens encoratja la contínua disminució de casos a la Xina", ha comentat.

No obstant això, ha lamentat els 2.074 casos a 28 països, i les 23 morts. En concret, ha titllat de "molt preocupant" l'increment del nombre de casos a Itàlia, l'Iran i Corea. Malgrat aquestes xifres, ha enviat un missatge "d'esperança, coratge i confiança" als països. "Aquest virus pot ser contingut. De fet, hi ha molts països que han aconseguit exactament això", ha proclamat.

Tedros ha explicat que de moment no es pot considerar el Covid-19 com a pandèmia: "Aquest virus té potencial pandèmic? Sí, en té, definitivament. Hem arribat ja a aquest punt? Segons la nostra avaluació, encara no. Llavors, com podríem descriure la situació actual? El que veiem són epidèmies en diferents parts del món, que afecten els països de diferents maneres, i que requereixen una resposta adaptada. La nostra decisió d'utilitzar la paraula pandèmia per a descriure una epidèmia es basa en una avaluació contínua de la propagació geogràfica del virus, la gravetat de la malaltia que causa i l'impacte que té sobre tota la societat".

Així, ha insistit que utilitzar la paraula pandèmia "ara mateix no s'ajusta als fets", i que "pot causar por". "He parlat constantment sobre la necessitat de fets, no de pànic. Aquest no és el moment de centrar-se en quina paraula usem. Això no evitarà una sola infecció, ni salvarà una sola vida. Aquest és el moment perquè tots els països, comunitats, famílies i persones es concentrin a preparar-se. No vivim en un món binari, en blanc i negre. No és ni l'un ni l'altre. Hem de concentrar-nos en la contenció, mentre fem tot el possible per a preparar-nos per a una possible pandèmia", ha demanat.

En aquest context, ha establert tres prioritats. En primer lloc, considera que els països han de donar prioritat a la protecció dels professionals sanitaris. "En segon lloc, hem d'involucrar les comunitats per protegir a les persones que corren un risc més acusat de patir malalties greus, en particular els ancians i les persones amb problemes de salut subjacents. I en tercer lloc, hem de protegir als països més vulnerables, fent tot els possibles per contenir les epidèmies als països amb capacitat per a fer-ho", ha relatat Tedros.

NOVA INFORMACIÓ SOBRE EL CORONAVIRUS

Durant la seva intervenció, també ha aportat algunes conclusions de l'equip conjunt de l'OMS i la Xina, que aquest dilluns ha acabat la seva visita a diverses ciutats del país asiàtic, entre elles Wuhan. Els experts han fet una sèrie de descobriments sobre la transmissibilitat del virus, la gravetat de la malaltia i l'impacte de les mesures adoptades.

Segons les seves investigacions, l'epidèmia va arribar al seu punt més alt, i va romandre a aquest nivell, entre el 23 de gener i el 2 de febrer, i "ha estat disminuint constantment des de llavors". "Han trobat que no hi ha hagut cap canvi significatiu en l'ADN del virus. La taxa de mortalitat està entre el 2 i el 4 per cent a Wuhan, i el 0,7 per cent fora d'aquesta ciutat", ha apuntat Tedros.

Igualment, han evidenciat que per a les persones amb malalties lleus, el temps de recuperació és "d'unes dues setmanes", mentre que les persones amb malalties greus o crítiques es recuperen "en un període de tres a sis setmanes". L'equip també estima que les mesures preses a la Xina han evitat un "nombre significatiu" de casos. L'informe conté una "gran quantitat" d'informació addicional i inclou 22 recomanacions. El doctor Bruce Aylward, de l'OMS, donarà més detalls aquest dimarts en nom de l'equip conjunt.

Tedros ha agraït a la Comissió Europea la seva contribució de 232 milions d'euros per donar suport a la resposta contra el brot, així com a França, Alemanya i Suècia, que han anunciat contribucions addicionals. Finalment, ha enviat un missatge d'unió per lluitar contra el Covid-19: "Aquesta és una amenaça compartida. Només podem afrontar-la junts, i només podem superar-la junts. Quan actuem junts (països, organitzacions sanitàries regionals i mundials, mitjans de comunicació, sector privat i persones de tot el món), la nostra força col·lectiva és formidable. Sols, perdem. Junts, guanyem".

Noticias relacionadas

contador