jerome powell dl fed chairman us usa bonds dollar
Federal Reserve

La Reserva Federal dels Estats Units (Fed) podria pujar demà un 0,75% els tipus d'interès per contenir l'elevada inflació que s'ha instal·lat a l'economia nord-americana, segons han comentat diversos bancs d'inversió importants, com Barclays, JP Morgan i Goldman Sachs.

La Fed ja ha anticipat en nombroses ocasions que el seu propòsit és apujar els interessos un 0,5% a la reunió del juny que comença aquest dimarts i conclou demà, tal com ha descomptat el mercat. Però el mateix Jerome Powell ha reiterat diverses vegades que una pujada de 75 punts bàsics "no estava sobre la taula".

Tot i això, els experts de Barclays han comentat que "les consideracions de gestió de riscos exigeixen una acció agressiva per reforçar la credibilitat de la Fed en la lluita contra la inflació".

Tot i que reconeixen que aquesta pujada "aniria en contra de les comunicacions" realitzades fins ara, cosa que pot provocar una reacció negativa dels mercats, afegeixen que "els riscos d'una inflació prolongada s'han intensificat", la qual cosa justifica una pujada més gran dels interessos.

Els experts de Goldman Sachs també han elevat la previsió de pujada fins al 0,75% després que els rumors sobre un canvi cap a una postura més agressiva s'hagin filtrat al conjunt del mercat.

"Els desencadenants més probables d'un canvi a un ritme d'ajust més agressiu són la sorpresa a l'alça a l'informe de l'IPC del maig i l'augment addicional divendres passat a les mesures de les expectatives d'inflació a llarg termini de l'enquesta de consumidors de Michigan, que probablement hagi estat impulsada en gran part per nous augments en els preus de la gasolina", ha assenyalat l'economista en cap de Goldman, Jan Hatzius.

Per part seva, des de JP Morgan han afirmat que "la sorpresa ara seria que la Fed pugés els tipus en un 1%", ja que donen per fet que la pujada serà del 0,75%.

Després de la publicació d'aquests comentaris, els futurs sobre els fons federals de CME Group atorguen un 97% de probabilitats que es produeixi una pujada de 75 punts bàsics aquest dimecres.

contador