ep runido- thomas cook pierdede 1880 millonessu primer semestre fiscalse hundebolsa
MICHAEL SCHOFIELD / MICHAEL SCHOFIELD - Archivo
0,03£
  • 0,00£
  • 0,00%

Internet i les noves empreses que han entrat a formar part del sector del turisme han estat el cop de gràcia que li faltava a Thomas Cook. Encara que des de la companyia culpen el Brexit i els conflictes polítics del seu voluminós deute, alguns analistes assenyalen que l'operadora de viatges no ha sabut adaptar-se als canvis durant l'última dècada.

Des de 2008, la companyia ha tingut problemes per adaptar-se a un entorn canviant de viatges i vendes al detall, i el col·lapse d'ara "sembla ser el resultat" de la seva "incapacitat per adaptar-se prou ràpidament als gustos minoristes canviants dels últims anys". La creixent popularitat del tipus de viatge 'pick and mix', que permet als consumidors reservar les seves paquets de vacances per separat, així com l'entrada al mercat d'empreses com Airbnb, ha canviat el sector turístic durant l'última dècada, a mesura que els consumidors reserven viatges, allotjament i lloguer de cotxes de forma independent, expliquen a CMC Markets.

La decisió de Thomas Cook ha estat no tenir flux d'efectiu per reinventar-se a si mateix i lluitar contra la creixent competència

De la mateixa manera opinen els analistes de Markets, que assenyalen que, entre els molts factors que han provocat la seva desaparició, "en última instància, el deute va ser el símptoma de la malaltia: Thomas Cook va fallar perquè no es va moure amb els temps".

Thomas Cook "va fallar perquè no tenia el flux d'efectiu per reinventar-se a si mateix i lluitar contra la creixent competència" afegeixen, igualment, des d'AJ Bell. L'operadora "va lluitar amb marges de guanys molt reduïts, alts nivells de competència, l'augment dels preus del combustible i grans préstecs". "Tot i tenir 22 milions de clients, l'empresa només va obtenir guanys de 250 milions de lliures abans d'interessos i impostos, xifra que equival a al voltant d'11 lliures per client. Això és gairebé res, a causa de la quantitat d'esforç per administrar el seu negoci i comercialitzar les seves vacances", conclouen.

Pel que fa a les accions, Thomas Cook ha sol·licitat que se suspengui la seva cotització a la borsa de Londres amb efecte immediat. Des que va començar l'any, registraven el pitjor acompliment de l'índex FTSE. Els seus títols "s'han ensorrat bruscament" durant l'últim any i "és probable" que el col·lapse "tingui efectes d'expansió a tota la indústria, ja que els inversors se centren en on poden estar els pròxims enllaços febles", afirma CMC Markets.

Noticias relacionadas

contador