ep edificio sede de la cnmv en la calle edison de madrid
EUROPA PRESS - Archivo

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha alertat sobre l'ús de noves eines informàtiques per part d'entitats que presten serveis d'inversió sense autorització que han ocasionat "importants pèrdues" en el patrimoni invertit per inversors espanyols.

Aquests últims mesos, l'organisme ha rebut testimoniatges sobre l'ús de noves eines informàtiques per part d'operadors financers no autoritzats relacionades amb eines d'accés remot com AnyDesk, LogMeIn o TeamViewer, i de xarxes privades virtuals o serveis de VPN.

Amb la popularització d'aquestes eines, a causa de les restriccions per la Covid-19, alguns operadors il·lícits han aprofitat per connectar-se al dispositiu d'inversors i apropiar-se de dades, com ara contrasenyes o codis d'accés, que els permeten, posteriorment, operar sobre els comptes de valors de l'inversor, sense comptar amb l'autorització expressa d'aquest.

Davant això, l'organisme ha recomanat als inversors que no comparteixin amb tercers les claus d'accés als seus comptes bancaris i de valors, no permetin l'accés remot als seus dispositius informàtics i no iniciïn una sessió per a operar amb els seus comptes bancaris i de valors amb un tercer connectat.

Entre les recomanacions, el supervisor ha instat també que els inversors no recorrin a serveis VPN per a ocultar la seva IP i entrar a pàgines web bloquejades a IPs procedents d'Espanya.

A més, la CNMV ha assenyalat que l'ús indegut del programari d'accés remot, a més de les conseqüències que poden derivar-se per als inversors, també dificulta les recerques que es poguessin realitzar, en seu policial o judicial, en relació amb la identificació de l'ordenant de les operacions realitzades.

Per tot això, el supervisor ha insistit en la seva recomanació de no operar més que amb les entitats autoritzades per a prestar serveis d'inversió que figuren en la pàgina web de la CNMV.

Així mateix, en aquesta pàgina web es poden consultar les entitats que han estat objecte d'un advertiment, per part de la CNMV o un altre regulador estranger, per haver-se detectat que prestaven serveis d'inversió de caràcter reservat sense comptar amb l'autorització preceptiva.

ALERTA SOBRE UN 'CLON' SOBRE 30 QUIOSQUETS FINANCERS

L'organisme regulador ha advertit també sobre tres desenes d'entitats no registrades rebudes de supervisors internacionals del Regne Unit, Irlanda, Itàlia, Portugal i Luxemburg.

Entre els nombrosos operadors no autortizats hi figuren 'clons' d'entitats com Axa Investment Managers, Insight Investment Group o RBC Capital Markets, sense vinculació amb les entitats degudament registrades, segons ha assenyalat la FCA britànica.

A Irlanda, el supervisor CBI ha remès advertiment sobre 'Facebook.com/fidelityforex', així com els 'clons' AGF Internacional Advisors Company, sense vinculació amb una del mateix nom; i NB Finance, sense relació amb NBC Global Finance Limited, degudament registrada.

La CNMV de Portugal ha assenyalat a Investteck, mentre que la CSSF de Luxemburg ha remès tres advertiments: sobre GCG Internacional, OTC Markets i el 'clon' Energie 5.

Per part seva, la Consob italiana ha advertit sobre cinc webs entre les quals figuren 'tradesrun.com', 'client.trading-dashboard.co', 'berkshiresystem.com' i 'ascend-market.com' i ha ordenat als operadors d'internet que les bloquegin.

La CNMV ha insistit en la seva recomanació de no operar més que amb les entitats autoritzades a prestar serveis d'inversió que figuren a la pàgina web de la CNMV.

Així mateix, en aquesta pàgina web es poden consultar les entitats que han estat objecte d'un advertiment, per part de la CNMV o un altre regulador estranger, per haver-se detectat que prestaven serveis d'inversió de caràcter reservat sense comptar amb l'autorització preceptiva

contador