italia portada riesgo banca europea

Els últims esdeveniment polítics a Itàlia han tingut la seva resposta als mercats. Mentre el FTSE MIB cotitza aquest dimecres amb pujades properes al 2%, i destaca sobre la resta de borses europees, la prima de risc cau fins a l'entorn dels 150 punts bàsics quan, fa alguns dies, arribava a superar els 200 punts. Per la seva banda, el bo segueix aprofundint-se en mínims històrics.

La borsa s'anima després de la dilució de l'amenaça d'eleccions a Itàlia després que a la tarda de dimarts els afiliats del Moviment 5 Estrelles donessin el vistiplau a la seva aliança de govern amb el Partit Democràtic. Gairebé el 80% dels seguidors que van participar en la consulta en línia han donat el seu 'sí' a Luigi Di Maio, que ha donat per "resolta" la crisi oberta després de la ruptura de la seva formació amb la Lliga de Matteo Salvini.

Els dos partits han pactat un 'full de ruta' amb què governar en coalició sota la batuta de Giuseppe Conte, a qui el president d'Itàlia, Sergio Mattarella, va encarregar la setmana passada la formació d'un nou govern. Ara, Conte ha de presentar la llista de ministres durant els pròxims dies i, a continuació, obtenir la confiança de les dues cambres del Parlament, on ambdues formacions tenen majoria.

Tots dos partits s'han compromès a elaborar un pressupost per al 2020 que no posi en perill les finances públiques

Itàlia té la segona major càrrega de deute a la Unió Europea (UE) en proporció a la mida de la seva economia. Per això, els dos partits s'han compromès a elaborar un pressupost per al 2020 que no posi en perill les finances públiques.

La formació de govern entre Moviment 5 estrelles i Partit Democràtic és una "bona notícia a curt termini, ja que evita la celebració d'unes eleccions que previsiblement haurien donat com a vencedor Salvini i la seva Lliga Nord i facilitant l'aprovació d'uns pressupostos 2020 la propera tardor", apunten des Renta 4 que, però, creuen que es tracta "probablement només d'un ajornament de problemes, en la mesura que la fràgil coalició de govern, amb la consegüent dificultat per fer els ajustos que necessita l'economia italiana, podria donar pas a noves eleccions, amb Salvini com a principal candidat".

Durant la sessió borsària d'aquest dimecres, els bons italians amb venciment a deu anys registren un descens fins al 0,803%, en nous mínims històrics. Una cosa al qual han reaccionat positivament els bancs, que perllonguen la seva remuntada en l'FTSE MIB fins a cotitzar en màxims d'un mes. L'interès del bo a deu anys del país transalpí va arribar a aconseguir el 3,104% a finals de maig de 2018, després de forjar-se la aliança entre Moviment 5 Estrelles i Lliga, per acomiadar 2018 al 2,773%. Mentrestant, la prima de risc cedeix més d'un 5%, fins als 150 punts bàsics.

Noticias relacionadas

contador