coronaviruscbhospital1

Els experts de Julius Baer són clars i contundents: "La pandèmia de coronavirus ha perdut la capacitat d'espantar els mercats", afirmen taxatius, i això té la seva conseqüència immediata en la disminució de l'interès en actius refugi, com l'or o la plata, mentre s'aposta per la renda variable de forma clara. Els inversors ignoren obertament els nous rècords del nombre de contagis i morts per la Covid-19 a tot el món, l'increment constant de les mesures restrictives... i s'aferren a les coses bones, que últimament és sinònim de Joe Biden.

Wall Street continua marcant màxims històrics un dia rere l'altre, mentre que les borses europees es mantenen més tranquil·les, però fa la impressió que tenen més ganes de pujar que de caure, tot i el cansament evident després del ral·li des d'octubre de l'any passat. Els experts, mentrestant, es limiten a reconèixer que hi ha bones sensacions al mercat, es pugen al carro de l'optimisme i no es mostren excessivament cautelosos... llevat d'excepcions puntuals.

Naeem Aslam, director d'anàlisi d'AvaTrade, justifica aquesta 'alegria' desfermada amb el nomenament de Biden. Explica Aslam que serà "un passeig pel parc" per al nou president dels Estats Units aprovar mesures i fer-ho, a més, ràpidament. "Això es deu al fet que els demòcrates han segellat el control de la Casa Blanca, el Congrés i el Senat. Aconseguir l'aprovació de polítiques ja no serà una tasca àrdua", explica. "Tant el president dels EUA, com Janet Yellen, la seva secretària del Tresor, han confirmat una despesa fiscal massiva, i aconseguir-ho amb ajuda dels legisladors no hauria de ser un problema", precisa.

Els inversors ignoren obertament els nous rècords de la pandèmia i s'aferren a les coses bones, que últimament és sinònim de Joe Biden

Amb el suport dels bancs centrals i de les polítiques fiscals, hi ha el convenciment generalitzat que la recuperació econòmica es veurà aquest any, de manera més o menys contundent segons els països, i en aquesta idea també es recolzen les borses per reafirmar les seves pujades . "Els mercats ara mateix estan cotitzant en funció de les enormes quantitats de suport fiscal i de la confiança que la Reserva Federal no retirarà la ponxera abans que tots estiguem totalment xops", reconeix Neil Wilson, director d'anàlisi de Markets.com.

Malgrat això, Wilson assumeix que la situació de l'economia real "segueix sent ombrívola". La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, va afirmar aquest dijous que "la pandèmia encara genera riscos seriosos per a les economies". Oxford Economics advertia aquesta setmana d'una nova onada de fallides segons es vagin retirant les mesures de suport al llarg del semestre, i apuntava directament a Espanya, Itàlia i França com els països més afectats. La companyia britànica Begbies Trayinor, especialitzada en reestructuració corporativa, avisa que el nombre d'empreses angleses en "dificultats significatives" va augmentar un 13% entre el tercer i quart trimestres de 2020. Begbies alerta que això és només "la punta d'un iceberg molt gran", ja que la pandèmia ha reduït l'activitat judicial, limitant el nombre de peticions de liquidació que s'emeten contra les empreses endeutades. Al fil de tot això, el director d'anàlisi de CMC Markets a Londres, Michael Hewson, recorda les dimensions que està adquirint la pandèmia de la Covid i l'increment de les mesures restrictives, i anticipa que hi haurà "encara més dolor econòmic durant les setmanes i mesos vinents".

No obstant això, aquestes notícies clarament negatives, juntament amb opinions de comptats analistes que adverteixen del que és estrany de la situació -el famós inversor Jeremy Grantham va tornar a parlar de bombolla als mercats i posa l'accent en els "estranys" nivells d'eufòria borsària actuals- , no estan tenint pes en uns inversors àvids que aquest any, per moltes males notícies que hi hagi, sigui bo. Després del patiment de 2020, que es 'va arreglar' en certa mesura durant els últims mesos, també hi ha una 'fatiga pandèmica' evident a les borses... i això porta al fet que el dolent s'obvie i el bo pugui estar magnificándose.

Bankinter, que des de fa ja un temps defensa un discurs considerablement optimista en relació amb la renda variable, s'aferra també al nomenament de Biden i apunta que, un cop s'ha produït, "el mercat aclareix una incertesa important". "Les incerteses desapareixen gradualment i el flux de fons continua sent positiu", insisteix.

El "mode alcista continua", reconeix per la seva banda David Madden, expert de CMC Markets. De fet, fins i tot encara que es produeixi una correcció imminent, com preveuen els experts de Goldman Sachs, es veu com una oportunitat de compra. Per aquest motiu la recomanació tàctica del banc nord-americà sigui comprar quan apareguin les caigudes amb vista a mitjà-llarg termini.

Hi ha sobrecompra en els índexs, hi ha també esgotament... però de moment ningú vol deixar passar l'onada de l'optimisme.

Noticias relacionadas

contador