inversores-bolsa
Wikimedia Commons

Just quan es compleix una dècada del col·lapse financer que va provocar la caiguda de Lehman Brothers, molts són els inversors que es pregunten quan serà la propera crisi i quin serà el desencadenant. Tant JP Morgan com l'economista Nouriel Roubini coincideixen que 2020 serà l'any en què es donaran tots els condicionants perquè passi.

Els analistes de JP Morgan han creat un indicador destinat a mesurar el moment i la gravetat de la propera crisi financera. Ho fan calculant els resultats en funció de la durada de l'expansió econòmica, el potencial de la propera recessió, el grau de palanquejament, les valoracions dels preus dels actius i el nivell de desregulació i innovació financera abans de la crisi.

Aquest model indica que els inversors haurien d’apuntar 2020 als seus calendaris, tot i que JP Morgan considera que aquest cop serà "menys dolorós" que els episodis de crisi passats. "En tots els actius, aquestes projeccions semblen moderades en comparació amb el que va passar durant l'última crisi". No obstant això, "la disminució de la liquiditat del mercat financer des de la implosió de 2008 és un comodí que és difícil de jugar", indiquen John Normand i Federico Manicardi, analistes del banc nord-americà.

JP Morgan creu que serà "menys dolorosa" que els episodis de crisi passats, mentre que Roubini diu que "podria ser encara més severa i perllongada que l'anterior"

Una idea que coincideix només en part amb la de l'economista Nouriel Roubini. Segons assegura en un article a MarketWatch, "la propera crisi i recessió podria ser encara més severa i perllongada que l'anterior", atès que "a diferència del 2008, quan els governs tenien les eines polítiques necessàries per evitar una caiguda lliure, els responsables de les polítiques que han d'enfrontar a la propera recessió tindran les mans lligades, mentre que els nivells generals de deute són més alts que durant la crisi anterior".

Ara, els EUA "ha limitat la capacitat de la Fed per proporcionar liquiditat a les institucions financeres no bancàries" i a Europa "l'auge dels partits populistes fa que sigui més difícil dur a terme reformes i crear les institucions necessàries per combatre la propera crisi financera i la recessió".

L'economista dona algunes raons que justifiquen això. Per 2020 l'estímul fiscal dels Estats Units s'esgotarà i el creixement es reduirà atès que el potencial actual és "insostenible" i l'economia del país s'està "reescalfant". Per la seva banda, la Reserva Federal (Fed) continuarà elevant els tipus almenys al 3,5% per al 2020, una pujada que seguiran la resta de bancs centrals, "cosa que reduirà la liquiditat global i exercirà una pressió a l'alça sobre les taxes d'interès".

Les disputes comercials del president nord-americà Donald Trump amb la Xina, Europa, Mèxic i Canadà "augmentaran gairebé amb total seguretat, cosa que provocarà un creixement més lent i una inflació més alta". A més, altres mesures de Trump com les restriccions a immigrants, necessaris per mantenir el creixement enmig d'una població envellida, juntament amb la reducció en inversions d'economia verda i la manca de polítiques d'infraestructura "continuaran afegint-hi pressió".

LA CRISI TAMBÉ AFECTARÀ FORA DELS EUA

A la resta del món, "és probable que el creixement disminueixi, més encara quan altres països considerin oportú prendre represàlies contra el proteccionisme nord-americà", assegura Roubini. Mentrestant, Europa "també experimentarà un creixement més lent, a causa de l’enduriment de la política monetària" i "les polítiques populistes en països com Itàlia poden conduir a una dinàmica de deute insostenible dins de l’Eurozona". "Sota aquestes condicions, una altra caiguda global podria provocar que Itàlia i altres països surtin per complet de la zona euro".

Una altra caiguda global podria provocar que Itàlia i altres països surtin per complet de la zona euro

Pel que fa als mercats, als EUA "les valoracions de capital privat s'han tornat excessives i els bons del govern són massa cars". També "el palanquejament en molts mercats emergents i en algunes economies avançades és clarament excessiu". JP Morgan preveu que les accions nord-americanes cauran aproximadament un 20%, per sota del 48% dels mercats emergents. A més, el preu del petroli es reduirà un 35% i els metalls bàsics, un 29%.

Fa uns mesos, altres analistes ja estimaven que caldria estar atents al 2020, ja que aquest any "és un veritable punt d'inflexió", avisava Mark Zandi, economista en cap de Moody's Analytics. A principis d'aquest estiu, l'expresident de la Fed, Ben Bernanke, ha advertit que l'economia dels EUA podria enfrontar-se a un moment crític el 2020 a mesura que les formes d'estímul comencen a esgotar-se. I la mateixa aquesta setmana, el multimilionari administrador de fons de cobertura Ray Dalio es va fer ressò de la mateixa idea i va advertir que els EUA estava a uns dos anys d'una desacceleració, gràcies a l'efecte de les retallades tributàries de Trump.

Noticias relacionadas

contador