ep boris johnson primer ministro britanico
-/PA Wire/dpa

El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha descartat continuar negociant amb la Unió Europea (UE) un tractat comercial que reguli les relacions entre els Vint-i-set i el Regne Unit a partir de l'1 de gener. El 'premier' ha complert amb la seva amenaça de suspendre les converses si la cimera del 15 i 16 d'octubre de líders europeus no aconseguia dissenyar un marc per a totes dues parts.

Ara, Londres es prepara perquè les relacions comercials amb el bloc comunitari s'assemblin més a les que manté amb Austràlia, basades en "les lleis internacionals del lliure comerç". "Les empreses i els transportistes han de preparar-se per a això", ha advertit el 'premier' i ha enviat un missatge d'ànim: "El Regne Unit pot prosperar poderosament sense un acord".

Aquest desenllaç, que el mercat no s'esperava, sinó que havia previst una pròrroga, arriba després que les negociacions portin mesos encallades. Els líders europeus van oferir aquest dijous continuar negociant després de l'últim Consell Europeu, però Johnson ha declarat que "no té sentit continuar tret que canviïn d'opinió". "Ara depèn de (la UE) tornar al Regne Unit si han canviat d'opinió". Johnson sí que està "disposat a escoltar" si hi ha "un canvi fonamental d'enfocament". "Però no va sonar així pel que es va dir a Brussel·les", ha agregat.

"Estem preocupats per la falta de progrés. I demanem al Regne Unit que faci els moviments necessaris", va dir Charles Michel, president del Consell, després de la trobada. Michel Barnier, negociador en cap europeu, ha proposat continuar negociant la setmana vinent per intentar arribar a un acord a final de mes.

Els esculls insalvables són les ajudes estatals, l'accés a la flota pesquera europea a aigües britàniques i el sistema de governança i resolució de disputes.

Noticias relacionadas

contador