• La lliura rebota amb força després de saber-se que May haurà de sotmetre els seus plans al Parlament
  • La Fed publica les actes de la reunió amb major discrepància des de 2014
bolsa madrid ibex

Dos vells coneguts marquen l'agenda dels inversors aquest dimecres. La Reserva Federal (Fed) publica les actes de la seva última reunió a la tarda, mentre que a Europa el Brexit segueix acaparant l'atenció, amb un fort rebot de la lliura. La jornada festiva a Espanya pel Dia de la Hispanitat no es trasllada a la Borsa de Madrid, en la qual l'Ibex comença la sessió amb guanys i supera els 8.700 punts.

  • 1,1717€
  • 0,34%
  • 11.100,80
  • -0,48%

El selectiu espanyol va tancar ahir amb un descens del 0,1% i segueix rondant el nivell dels 8.700 punts, encara que en aquest cas per sota. És la cinquena de les set sessions transcorregudes a l'octubre amb una variació inferior al mig punt percentual. Aquest dimecres, novament cotitza amb moviments de baixa amplitud. IAG puja més d'un 2% i al costat de la banca, que es mou en positiu, animen a l'índex. En el costat negatiu, Grifols es deixa més d'un 1%.

L'Ibex 35 segueix així lluny de resistències i de suports, encara que apuntant a una violenta ruptura. "El que tenim des de mitjans de setembre és un estret moviment lateral que, a poc a poc, arriba al seu vèrtex. El que vol dir que el desenllaç qualsevol que sigui hauria d'estar proper", explica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. "La clau segueix estant en el suport que presenta en els mínims de fa dues setmanes (8.540 punts). Com a zones de resistència a vigilar en el curt termini tenim la primera d'elles en els 8.850 punts i sobretot i molt més important en els 9.025 punts", agrega l'expert.

A Europa, el FTSE 100 es mou sense claredat, després que ahir arribés a marcar màxims històrics en els 7.129 punts, encara que va acabar en negatiu. L'índex londinenc s'ha vist empès en les últimes setmanes per les noves caigudes de la lliura davant les expectatives que ha despertat la primera ministra de Regne Unit, Theresa May, sobre un Brexit dur, que segons documents filtrats del Govern i publicats per The Times costaria fins a 66.000 milions de lliures a l'economia. No obstant això, aquest dimecres la divisa rebota més d'un 1% fins als 1,1092 euros després de conèixer-se que May accepta que el Parlament ha d'aprovar els termes que negociï per trencar amb la Unió Europea.

Entre la resta d'índexs del Vell Continent, signe mixt. El CAC 40 francès i el DAX 30 alemany cotitzen amb canvis molt reduïts, el primer en positiu i el segon en negatiu.

En el pla macroeconòmic, aquest dimecres es publica la producció industrial de l'Eurozona en una sessió sense excessives referències macro. Després, als Estats Units, es coneixeran les sol·licituds setmanals d'hipoteca i els inventaris de petroli.

Lluny d'Europa, les principals borses asiàtiques tanquen amb pèrdues, entorn de l'1% en el cas del Nikkei japonès i del Hang Seng d'Hong Kong. El Xangai Composite xinès perd un 0,3%, i el Kospi de Corea del Sud acaba gairebé en taules malgrat la reculada propera a l'1% de Samsung, que ahir es va desplomar un 8% en demanar als usuaris a poder del Galaxy Note 7 que apaguin el smartphone i deixin d'usar-ho, i després va comunicar que deixarà de produir i vendre aquest mòbil de forma permanent.

LA FED, A ESCENA

Les actes són importants per veure la discussió que van tenir els membres de la Fed


Les actes de la Fed cobren aquest dimecres especial rellevància després que en l'última reunió de la Fed, celebrada el passat 21 de setembre el banc central decidís mantenir els tipus en el rang entre el 0,25% i el 0,5% amb la discrepància més grossa des del 2014. Fins a tres membres van votar a favor de pujar-los. "Les actes són importants per veure la discussió que van tenir", expliquen a Danske Bank.


Les 'minutes' es publicaran a les 20.00 hores, dues hores abans del tancament de Wall Street, on ja està en marxa la temporada de resultats. Ahir va donar el tret de sortida Alcoa, que va decebre al mercat i es va desplomar un 11,42%. Aquesta setmana comença la seqüència de xifres dels grans bancs nord-americans.

EL PETROLI ES PREN UN RESPIR

Després de disparar-se més d'un 10% amb l'acord de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) per fixar un sostre de producció, el petroli es va prendre ahir un respir des de màxims anuals. Avui desperta amb pujades properes al mig punt percentual, amb els futurs del Brent amb data de lliurament al desembre a prop una altra vegada dels 53 dòlars.

Repsol i Tècniques Reunides han estat els dos valors beneficiats d'aquest ral·li del cru, però com la matèria primera, ahir es van frenar després de pujar més d'un 10% en vuit sessions. Repsol va tancar amb un descens del 0,75%, mentre que Tècniques Reunides es va deixar un 2,26%.

contador