Manca de tendència a l'IBEX i baixades moderades a Wall Street en un dia clau per al mercat, perquè la Reserva Federal publicarà el seu comunicat sobre política monetària. Encara que no s'esperen canvis importants, serà interessant conèixer si la Fed esmenta les turbulències als mercats financers o constata una disminució del creixement econòmic als Estats Units.

El consens preveu que la Fed mantingui els tipus d'interès en el 0,25%-0,50% i, segons els experts de Danske Bank, haurem d’estar pendents de si es produeixen canvis en el comunicat, ja que no hi haurà ni roda de premsa ni actualització de previsions econòmiques.

«Esperem que la Fed sigui acomodatícia i confirmi que serà pacient a l'hora d’apujar els tipus d'interès en l'escenari actual. Les principals raons són les dades febles, els mercats deprimits i la reduïda inflació», han assenyalat aquests experts.

«La nostra visió és que la Fed apujarà els tipus tres vegades aquest 2016: a l'abril, al setembre i al desembre, encara que ara aquestes previsions són més febles, ja que la Fed no s’arriscarà a apujar els tipus de manera prematura», han conclòs.

LA PILOTA ÉS A LA TEULADA DE LA FED: QUÈ DIRÀ EL BANC CENTRAL?

«Què podria fer la Fed?», es pregunten a Bankinter. «Mantenir sense canvis el seu tipus director i gestionar hàbilment el missatge perquè els mercats confiïn en la capacitat de maniobra dels bancs centrals per reconduir situacions de risc com les recents. El BCE ha complert amb escreix, i entenem que la Fed ho farà aquest dimecres quan comuniqui la seva decisió sobre tipus d'interès», responen.

«Per què ho té més difícil que el BCE?», afegeixen. «Perquè ha de bregar amb un deteriorament de perspectives immediatament després d'haver començat la normalització de la seva política monetària, i les dades macro d'aquesta setmana (PIB, costos laborals i comandes de béns durables, principalment) posaran de manifest que no cal precipitar-se a l'hora d’apujar els tipus», afirmen.

«Ara només falta que la Fed compleixi el guió. En aquest cas, el mercat ens estaria oferint una oportunitat d'inversió a preus raonables, i les caigudes de començaments d'any deixen els principals índexs amb potencials importants segons les nostres valoracions», conclouen.

EMPRESES: RESULTATS DE BANCO SANTANDER A ESPANYA

Banco Santander va guanyar un 3% més el 2015 que el 2014, fins a 5.966 milions d'euros, malgrat extraordinaris. Les seves accions cauen un 1% a l'IBEX.

OHL reafirma el seu interès per Mèxic: hi invertirà 745 milions d'euros més.

ALTRES MERCATS

Els futurs del petroli Brent cauen un 0,4%, fins a 32,43 dòlars.

Els bons del Tresor a 10 anys cauen 7/32 dòlars. La rendibilitat puja fins al 2,020%.

L'euro puja un 0,3%, fins a 1,0906 dòlars.

contador