coronavirus-covid-19-des-clients-portent-des-masques-dans-un-apple-store-a-shanghai-le-29-janvier-2020

Un 3% de mitjana és la xifra de la caiguda que registren les borses europees amb la irrupció del coronavirus a Europa, sorprenent per la seva virulència. A Itàlia ja s'hi comptabilitzen 4 morts i vora 150 infectats per aquesta causa. La tensió es dispara, i els analistes parlen d'uns inversors que estan "molt nerviosos" per aquesta causa. També adverteixen que apareixeran més brots, i que caldrà prendre a conviure amb aquesta situació.

"El mercat ja no pot mirar cap a una altra banda", apunten des de Bankinter, des d'on assenyalen que les bosses havia estat reaccionant "massa bé" davant de tota aquesta situació, "pràcticament ignorant el mal del coronavirus".

Els beneficis empresarials i els PIBs se'n veuran inevitablement afectats. El 'profit warning' d'Apple de la setmana passada n'és la primera prova, avisen els experts, que adverteixen que moltes més companyies també se'n veuran afectades.

La borsa italiana cedeix vora d'un 4% i és la pitjor en aquests moments. A la irrupció del virus a Itàlia s'hi suma l'augment de casos a l'Àsia, especialment a Corea del Sud, on la xifra d'infectats va augmentar de 161 a 763, i el nombre de morts es va elevar a set.

A Espanya, destaquen els fortíssims descensos de companyies relacionades amb els sectors de viatges i turisme (IAG perd un 8% i Meliá es deixa un 6%) i la italiana Mediaset es desploma un 6%.

"Els sectors de tall més cíclic seran els més penalitzats, mentre que els defensius, com les utilities, les telecomunicacions, la sanitat o els valors d'alimentació es comportaran millor en termes relatius, tot i que veiem complicat que evitin els descensos, almenys al començament de la setmana", expliquen els experts de Link Securities.

"El mal (del coronavirus) és obvi", remarquen des de Bankinter. "Siguem conscients que els danys afloraran de seguida, bloquejant les borses durant un temps, i reforçant encara més els bons", afegeixen.

I L'OR ÉS OR...

La paraula or apareix en molts informes aquest dilluns. L'actiu refugi per excel·lència puja amb força aquest dilluns (+2%) i s'enfila cap als 1.700 dòlars.

"A causa de l'impacte del coronavirus a Itàlia, descarreguem la cartera de trading. Pot donar oportunitats, però de moment mantenim la cautela. Nosaltres prenem or", assenyalen els experts de Divacons Alphavalue.

"És hora que brilli l'or, ja que els inversors abandonaran la renda variable a la recerca d'un actiu refugi", apunta Craig Erlam, analista d'Oanda, que afegeix que els 1.700 són "a tocar."

Noticias relacionadas

contador