Espana-Tesoro_2

El Tresor Públic espanyol ha col·locat avui 5.053 milions d'euros en deute a llarg termini en diverses denominacions, incloent-hi bons indexats a la inflació, i ha pagat un major interès pel deute a 10 anys, segons fonts del mercat.

La subhasta d'aquest dijous és la primera del Tresor després d’elevar-se la preocupació dels mercats pel pols entre Itàlia i Brussel·les a compte de la reducció del dèficit del país transalpí, que va tensar la prima de risc italiana per sobre dels 300 punts bàsics. Després d’elevar lleugerament, la prima de risc espanyola es manté estable per sobre dels 100 punts bàsics.

Tot i les tensions de les últimes jornades, els mercats segueixen confiant en el deute públic espanyol, com posa de manifest que la demanda hagi més que duplicat el finalment adjudicat entre els inversors, ja que ha superat els 11.000 milions d'euros.

Tot i les tensions de les últimes jornades, els mercats segueixen confiant en el deute públic espanyol

El Ministeri d'Economia ha indicat a Europa Press que la ràtio de cobertura -diferència entre l'adjudicat i la demanda- ha estat "bo" en les quatre referències, especialment en el cas de l'obligació a 10 anys, on s'ha situat al 2,38%. "Això demostra la confiança dels mercats en el Tresor i l'economia espanyola", ha subratllat.

En concret, l'organisme dependent del Ministeri d'Economia ha col·locat 2.718 milions d'euros en la subhasta del bo a tres anys, en què ha ofert un tipus marginal del 0,141%, més elevat que el -0,055% de l'emissió prèvia d'un tipus de paper molt similar, celebrada el 20 de setembre. La demanda d'aquesta referència va superar els 4.800 milions.

En el bo a cinc anys lligat a la inflació de la zona euro, el Tresor ha adjudicat 410 milions d'euros, davant peticions per valor de 1.990 milions, amb un tipus marginal del -0,723%, enfront del tipus més negatiu del -0,752 % ofert durant la subhasta anterior del 7 de juny.

El Tresor ha col·locat també 1.040 milions d'euros en l'obligació a 10 anys, i ha ofert un tipus marginal del 1,549%, més elevat que el 1,501% de l'emissió prèvia celebrada el passat 20 de setembre. La demanda, en aquest cas, ha superat els 2.400 milions d'euros i la ràtio de cobertura s'ha situat al 2,38%.

Economia destaca que l'augment de la rendibilitat en l'obligació a deu anys segueix la tendència d'augment iniciada també en altres països europeus de l'entorn, com Alemanya o França, on fins i tot s'han produït increments majors.

Finalment, en l'obligació amb data de venciment el 2029, s'han adjudicat 885 milions d'euros, molt per sota dels 1.730 milions sol·licitats pels inversors, i el tipus marginal s'ha col·locat al 1,549%, inferior a l’1,878% de la subhasta prèvia celebrada fa un any. De fet, és l'única referència de les quatre subhastades en què ha baixat la rendibilitat oferta.

Després de la subhasta d'aquest dijous, el Tresor en celebrarà una altra el proper dimarts 9 d'octubre (lletres a 6 i 12 mesos), així com dimarts 16 d'octubre (lletres a 3 i 9 mesos) i una més dijous dia 18 (bons i obligacions), amb la qual tancarà el calendari del mes d'octubre.

"En general seguim observant un augment dels interessos produïts tant per l'imminent final del programa de compra de deute del BCE i com, durant les últimes setmanes, per la tensió que el govern d'Itàlia està imprimint al mercat, a fer cas de les recomanacions de Brussel·les, i que tant està fent caure a les borses", afirma l'analista de XTB Javier Urones.

contador