ep imagen de un concesionario
UGT-FICA

Espanya va camí de ser el pitjor concessionari d'Europa el 2020. El nostre país ven un 90% menys de cotxes des de l'inici del confinament. Així ho destaca Goldman Sachs al seu últim informe, citant com a font les estadístiques del Ministeri d'Interior. Les previsions del banc d'inversió nord-americà per al conjunt de l'any no són gaire més optimistes, i anticipen una caiguda del 28,6%, la més gran de tot el Vell Continent.

Dins d'Europa, Goldman preveu que França vendrà un 24,4% menys, Alemanya un 24,9% menys, Itàlia un 27,7% menys i el Regne Unit un 24,6% menys.

Per poder posar en perspectiva les xifres espanyoles, les vendes del nostre país només cauran menys que les dels EUA i Rússia (totes dues amb un -30%) a la resta del món.

El banc d'inversió va més enllà, i posa a Espanya com a exemple (negatiu) del que passarà a la resta d'Europa ("és la nova Xina", afirma Goldman). El segon trimestre serà el més lúgubre encara, i l'entitat anticipa un 75% menys de vendes d'automòbils a Europa.

Goldman recorda que Espanya és cinquè mercat de cotxes a Europa per nivell de vendes. "Si el confinament s'estén més enllà del segon trimestre de l'any, les vendes en aquest període poden caure més d'un 90% (un 15% més que l'enfonsament que augura per a la mitjana europea)", avisa el banc d'inversió.

L'entitat tira la vista enrere, i afirma que l'enfonsament en vendes de cotxes originat pel brot va camí de ser el pitjor registrat en els 50 últims anys. Del tercer trimestre de 1974 al de 1975 van caure un 19%, del primer de 1992 al tercer de 1993 van cedir un 17%, del primer de 2008 al segon de 2009 un 14% i, finalment, des del tercer trimestre de 2011 al primer de 2013 es van desplomar un 22%.

UNA CAIGUDA DE LES VENDES "SENSE PRECEDENTS"

I què passa amb les empreses automobilístiques? Goldman passa la tisora, i preveu un 35% menys de guanys per a enguany a causa del virus. El banc treballa ja com a hipòtesi base amb un escenari de recessió econòmica mundial que, sumada a "una major taxa de desocupació i una menor confiança del consumidor", provocarà que el sector no torni als nivells de 2019, com a mínim, fins a 2022.

L'entitat reconeix que aquesta tisorada en les seves projeccions és encara més gran que la de la crisi financera mundial del 2008 i la crisi de l'euro en 2012. "No obstant això, en tots dos casos, no vam veure que s'obligués el consumidor a recloure's a casa seva, ni a les fàbriques a tancar les seves plantes de dalt a baix de cada país", sosté Goldman. És per això que el banc espera com a resultat "una caiguda sense precedents de les vendes de cotxes".

Noticias relacionadas

contador