• Els baixistes redueixen la seva presència en DIA i Técnicas Reunidas
jose maria alvarez pallete telefonica ceo
TELEFONICA

Els inversors curts o baixistes, aquells que prenen posicions en un valor a l'espera que caigui la seva cotització o per protegir les seves posicions llargues o alcistes, han tornat a moure a la borsa espanyola durant l'última quinzena. I Telefónica sobresurt en aquestes variacions.

Durant la primera quinzena de setembre, i segons les dades que recopila la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), la presència dels baixistes en el capital de l'operadora de telecomunicacions va créixer del 2,92 al 3,30%, el seu pes més alt des de desembre de 2016 i una proporció que no es veu en cap dels altres 'pesos pesants' de l'IBEX 35. La major proporció correspon a Boussard & Gavaudan IM, amb un 1,6%, i a BNP Paribas, amb un 1,03%. Malgrat suportar aquest creixent pes dels curts, el valor està reaccionant durant les últimes sessions per mantenir els 9 euros.

Els baixistes també han allargat la seva figura en un altre dels 'valors calents' de l'IBEX. La companyia d'infraestructures de telecomunicacions continua pujant en borsa a la calor de l'oferta de compra de la italiana Atlantia sobre Abertis, principal accionista de Cellnex amb un 34% del seu capital. En paral·lel, però, els curts no deixen d'augmentar-s’hi. Durant l'última quinzena han saltat del 7,06% al 7,56% del capital. AQR Capital Management figura com el 'hedge fund' més actiu, amb una posició curta del 4,09%.

Per contra, els curts han donat un respir a Técnicas Reunidas i a DIA, les dues companyies que suporten les majors posicions baixistes de la borsa espanyola. En l'empresa d'enginyeria han passat del 14,53% al 13,47% i en la cadena de supermercats, del 18,30% al 18,23%.

Tot i que, sobretot, el descens més significatiu és el registrat en Liberbank, en què han reduït la seva presència de l'1,39% a l’1,10% del capital en una quinzena durant la qual s'han succeït les novetats al voltant del banc. La primera, l'anunci d'una ampliació de capital de 500 milions d'euros. I la segona, la pròrroga del veto a les posicions curtes per part de la CNMV fins al 30 de novembre, tot i que la intenció del supervisor és "aixecar la prohibició tan aviat com el procés de l'ampliació de capital es completi". La prohibició de prendre posicions curtes no impedeix que puguin tancar les seves posicions o que els baixistes es vegin obligats a fer-ho precisament per la vigència d'aquesta prohibició.

També han donat un respir a les constructores OHL, per baixar del 7,05 al 6,54%, i Sacyr, en què han baixat del 4,28% al 3,99%.

Noticias relacionadas

contador