ep archivo   billetes de euro 20240318180402
EUROPA PRESS - Archivo

El consens de mercat ha reduït la probabilitat que assigna a una retallada dels tipus d'interès al juny per part del Banc Central Europeu (BCE) fins al 80% des de l'anterior 100%, després de conèixer una dada d'inflació als Estats Units per sobre del que s'esperava el mes de març.

"El principal problema que afronta el BCE és la divisa. Aquest dimecres, després de la constatació per part dels inversors que la Fed ni pot ni baixarà les taxes oficials abans de l'estiu, el dòlar es va revalorar més de l'1% amb relació a l'euro", explica Juan José Fernández-Figares, director de Link Securities.

Segons la valoració d'aquest expert, "si el BCE comença a abaixar les taxes, el més probable és que l'euro es depreciï amb força enfront del dòlar, cosa que encariria les importacions en aquesta divisa, especialment les energètiques, i injectaria inflació a les economies de la regió, per tant, el BCE s'enfronta a una decisió difícil: continuar controlant la inflació o impulsar el creixement econòmic a l'Eurozona”.

En aquest sentit, espera "tenir més informació sobre les veritables intencions en matèria de tipus" després de la reunió del BCE d'aquest dijous. "En principi, s'esperava que 'es mullés' i donés per fet que al juny començaria a baixar les taxes d'interès de referència", indica Fernández-Figares.

Però, "ara, i després de la negativa dada de l'IPC nord-americà del març, que condiciona l'actuació de la Fed, no tenim tan clar que el BCE confirmarà el juny com la data del començament de les seves actuacions en matèria de tipus" afegeix aquest expert.

Per tant, conclou, "dia important per als mercats de bons i accions europeus, en què els inversors es mantindran molt atents al missatge que els faci arribar el BCE, tant a través del comunicat que publicarà després de la reunió com a través de la seva presidenta, la francesa Christine Lagarde, a la roda de premsa".

Segons la seva opinió, és una "difícil 'papereta' per als membres del BCE, que saben, a més, que el que comuniquin tindrà un important impacte als mercats, impacte que entenem que intentaran minimitzar al més possible".

contador