ep archivo   recurso de vehiculo repostaje gasolina deposito
ACIERTO.COM - Archivo

El petroli repunta més de l'1% aquest dimecres, després que l'Agència Internacional de l'Energia (AIE) hagi anticipat una pujada de la demanda mundial fins a rècords històrics a l'últim informe.

"Es preveu que la demanda mundial de petroli augmenti en 1,9 milions de barrils diaris (mb/d) el 2023, fins a un rècord de 101,7 mb/d, i gairebé la meitat d'aquest augment es deu a l'aixecament de les restriccions contra la Covid per part de la Xina", ha explicat l'organisme.

"El combustible per a avions continua sent la principal font de creixement, amb un augment de 840.000 barrils diaris (kb/d). La demanda de petroli de l'OCDE es va desplomar en 900.000 barrils al quart trimestre, pel fet que la feble activitat industrial i els efectes climàtics van reduir-ne l'ús, mentre que la demanda fora de l'OCDE va augmentar en 500.000 barrils”, ha afegit l'AIE.

Alhora, el creixement del subministrament mundial de cru es frenarà fins a 1 milions de barrils, a causa de la menor producció prevista a Rússia.

Per la seva banda, els Estats Units se situen com la principal font mundial de creixement de l'oferta i, juntament amb Canadà, Brasil i Guyana, assoliran un rècord de producció anual per segon any consecutiu.

RÚSSIA I LA XINA EN SERAN CLAUS

Sobre les previsions per al 2023, l'AIE ha assenyalat que "dos comodins dominen les perspectives del mercat petrolier: Rússia i la Xina". Segons les seves previsions, el gegant asiàtic suposarà gran part de l'augment previst de la demanda, però tot dependrà "de la forma i la velocitat de la seva reobertura, que continuen sent incertes".

Sobre Rússia, l'organisme ha indicat que "les exportacions russes de petroli van caure en 200.000 barrils diaris al desembre, a 7,8 mb/d, ja que els enviaments de cru a la UE van disminuir després que van entrar en vigor l'embargament de cru de la UE i el topall de preus del G7".

Tot i això, les exportacions de dièsel rus van augmentar a un màxim de diversos anys d'1,2 mb/d, dels quals 720.000 es van destinar a la UE. A més, els descomptes rècord per al petroli de referència rus van fer que els ingressos russos caiguessin en 3.000 milions de dòlars mensuals, fins als 12.600 milions.

contador