wall street subidas portada

L'optimisme s'obre pas enmig de la terrible crisi del coronavirus. Augmenten els senyals que podrien augurar el principi de la fi d'aquesta situació, i les borses ho reflecteixen. El món està desitjós que això acabi i, sempre dins de la prudència, ja sembla haver-hi alguns indicis que apunten a que tal vegada, i amb totes les reserves, podríem estar veient l'esgotament d'aquesta situació.

1. El primer i probablement més important és el que s'està observant respecte a l'evolució dels casos a Itàlia, que podria ser, només potser, podrien estar arribant al punt més alt. Després de dos dies de disminució de morts, ahir van tornar a augmentar. En tot cas, es manté un cert optimisme sobre les noves que arriben d'aquell país.

"A Itàlia s'han fet dos passos endavant i un enrere, ja que el nombre de morts reportades va augmentar després de dos dies de disminució. Encara hi ha motius per a l'optimisme allí, amb el nombre de casos caient per sota del pic del dissabte, però encara estem parlant de números espantosos. Pot ser que el país estigui en el bon camí, la qual cosa dóna esperança a altres països que actualment es dirigeixen en la direcció oposada", explica Craig Erlam, analista d'Oanda. "Itàlia ha patit moltíssim i, encara que és d'esperar que disminueixin els casos, les xifres continuen sent espantoses", recalca aquest expert.

"A llarg termini, els mercats de valors sempre s'han recuperat dels xocs més durs i n'han sortit enfortits"

2. El petroli es tranquil·litza... i això és una bona notícia per als mercats. Els preus continuen recuperant-se dels seus mínims del dilluns, rebotant més del 15% en aquest temps, encara que des de nivells tremendament baixos. "El repunt de l'atracció pel risc ha impulsat clarament aquests moviments, però la dinàmica del petroli encara està molt inclinada a la baixa", adverteix Erlam.

Segons aquest expert, la guerra de preus entre l'Aràbia Saudita i Rússia no pot durar per sempre, però tampoc no estem més aprop de saber quant de temps durarà. "El coronavirus és la gran incògnita i fins que no tinguem una millor idea de les conseqüències econòmiques, els inversors continuaran tement el pitjor, i això no és un bon presagi per al petroli", afegeix aquest analista.

3. Les mesures econòmiques són cada vegada més potents i més ben rebudes. Fins fa poc, cada vegada que hi havia un anunci de mesures econòmiques per frenar el virus, especialment per part dels bancs centrals, els mercats solien reaccionar amb caigudes en ser conscients de la gravetat de la situació. Ara aquestes reaccions també s'han assossegat. Les mesures es recullen amb més calma i també amb alces. El mercat s'ha pres clarament molt bé que el Senat dels EUA hagi aprovat el pla de 2 bilions contra el virus. "Aquest paquet és una vacuna econòmica contra el virus? És massa aviat per dir-ho, però la reacció del mercat és bastant alegre", escriu Ipek Ozkardeskaya, analista de Swissquote Bank.

"La pregunta del milió és, quant de temps durarà aquest optimisme? Un problema important amb aquests paquets d'estímul és que són addictius. Com més grans són els estímuls, més en demanen els inversors", adverteix aquest expert.

Ozkardeskaya avisa que encara tenim molt poca visibilitat sobre el que pot succeir en les setmanes i mesos que vindran. "Amb una recessió mundial gairebé segura, les dades econòmiques infectades pel virus amargaran l'estat d'ànim pràcticament cada dia durant almenys la primera meitat de l'any. En aquest sentit, les xifres preliminars del PMI publicades ahir van ser catastròfiques per a la majoria de les economies al març, amb el sector serveis rebent un cop sense precedents a causa del tancament complet de l'activitat".

No obstant això, des de Swissquote Bank recorden que, "a llarg termini, els mercats de valors sempre s'han recuperat dels xocs més durs i n'han sortit enfortits".

Noticias relacionadas

contador