ep archivo   logo de caixabank
CAIXABANK - Archivo

El sector bancari espanyol es manté sota pressió davant el temor que l'impost a la banca es converteixi en permanent. A això cal afegir-hi l'augment de les expectatives a un avenç dels terminis estimats per a l'inici de les retallades de tipus.

  • 1,99€
  • -0,23%
  • 8,07€
  • 0,12%
  • 5,42€
  • -0,59%

La banca va liderar les pèrdues a la sessió de dijous, i davant les paraules del president del Govern, Pedro Sánchez, que ha obert la porta a revisar el gravamen sobre les energètiques, però que no ha fet cap referència sobre els bancs.

Aquest divendres, el sector estenia la correcció i començava la jornada amb caigudes acusades, fins que la dada d'ocupació dels EUA ha provocat un rebot en la cotització de la majoria de les entitats. Entre les que han tancat descensos, han estat CaixaBank (-0,66%) i Banc Sabadell (-0,44%).

"A la borsa espanyola els descensos dels valors d'aquest sector es van amplificar després de conèixer la intenció del Govern de revisar l'impost extraordinari a les energètiques, mentre tot sembla indicar que té la intenció de mantenir el dels bancs", afirmen des de Link Securities.

L'acord entre PSOE i Sumar per formar Govern recull la pròrroga del gravamen extraordinari per a empreses energètiques i la banca, amb vigència per a aquest any i el següent.

Tot i això, mentre que l'impost a grans energètiques serà redissenyat, sobre el de la banca no s'ha avançat que succeirà, ja que, en principi, el gravamen es mantenia fins al 2023.

L'impost temporal a la banca va ser anunciat el 2022 per l'Executiu de Sánchez com a conseqüència, segons les seves paraules, que "les grans entitats financeres ja s'han començat a beneficiar de la pujada del tipus d'interès". Ara, grava al 4,8% els interessos i les comissions de totes les entitats que facturin més de 800 milions el 2019 i se circumscriu a l'activitat que les entitats desenvolupin a Espanya, i amb què espera recaptar 1.500 milions d'euros anuals.

contador