dl jerome powell federal reserve open market committee virtual press conference 3 november 2021 chair fomc fed jay pd
Sharecast / public domain image

El mercat ha ajustat la previsió sobre els tipus d'interès als Estats Units després que la Reserva Federal (Fed) confirmés aquest dimecres l'inici del tapering. El banc central nord-americà reduirà les compres d'actius en 15.000 milions de dòlars i acabarà el programa QE al juny.

En aquest escenari, segons els futurs sobre els fons federals de CME Group, el consens atorga un 47% de probabilitats a una pujada de tipus el juny del 2022 i un 13% que hi hagi dues pujades de tipus per a aquesta data. Això significa que la Fed podria accelerar la reducció de les compres si la inflació és elevada, tal com va assenyalar al seu comunicat, per apujar tipus fins i tot abans del que espera el mercat. Aquestes són les principals valoracions dels analistes.

"Creiem que l'anunci marca el començament d'un cicle d'enduriment monetari que inclourà dues pujades de tipus al proper any, el setembre i el desembre del 2022", expliquen els analistes de Danske Bank. També anticipen "quatre pujades el 2023", una cada trimestre.

Aquests experts afegeixen que “la Fed va introduir certa flexibilitat en dir que el ritme de reducció podria ajustar-se si fos necessari. Creiem que el balanç de riscos s'inclina cap a un ritme de reducció més alt, encara que no és el nostre escenari base”. En aquest sentit, afegeixen que si la "inflació és més elevada del que s'esperava", la Fed acabarà abans el programa de compra d'actius.

També destaquen que Powell va lligar la primera pujada de tipus a assolir una situació de plena ocupació als Estats Units, cosa que segons va anticipar podria succeir "durant el segon semestre" de l'any que ve. Entre les seves previsions, esperen que l'euro es depreciï fins a nivells d'1,10 dòlars durant els dotze mesos vinents.

Els experts de RaboBank afirmen que "la Fed ha adoptat una estratègia de gestió de riscos", que té la inflació com a principal variable a controlar. "Si la inflació no és transitòria, la Fed podria apujar tipus a l'estiu. No obstant, la nostra línia base és que la Fed apujarà tipus el desembre del 2022, quan s'arribi a la situació de màxima ocupació".

"La Fed continua esperant que la inflació s'acosti a l'objectiu del 2% a llarg termini en el transcurs del 2022, encara que el banc central està donant una mica més de possibilitats que això no passi", comenta Christian Scherrmann, economista de DWS.

Així, la Fed s'ha reservat "una mica més d'espai per abordar el problema de l'alta inflació, si és necessari. Per tant, hi ha una incertesa més gran sobre la trajectòria de la política monetària en el futur. El ritme projectat ara indica que la segona meitat del 2022 serà el moment en què la Fed estigui disposada a apujar tipus per primera vegada”.

"La Fed s'està situant darrere dels revolts i no vol sorprendre els inversors, però si el mercat laboral accelera la seva millora i la inflació persisteix en aquests nivells, Powell hauria d'accelerar la retirada d'estímuls si no vol perdre la credibilitat", destaca Carlos del Campo, membre del departament d'Inversions de Diaphanum.

"Powell va assenyalar que la Fed espera que l'actual inflació elevada temporal disminueixi a mitjans del 2022, encara que va assenyalar que el moment és incert. Aquest és un reconeixement implícit que la Fed espera que la inflació es mantingui elevada per més temps del que s'anticipava" , afirmen els experts de Berenberg.

"La força del repunt econòmic i la inflació molt alta i persistent haurien d'haver portat la Fed a desfer les compres d'actius més ràpidament", opinen. Segons la seva valoració, el banc central està donant massa importància a la recuperació del mercat laboral i es veurà obligat a acabar el programa de compra d'actius abans del que s'esperava.

"El balanç actual de la Fed s'ha expandit fins als 8,5 bilions de dòlars i continuarà creixent fins als 9 bilions en concloure les compres d'actius el juny del 2022", afegeixen. "Basant-nos en la nostra avaluació que la inflació elevada persistirà, impulsada per un creixement sòlid sostingut en la demanda agregada fins i tot després que es dissipin les interrupcions de l'oferta, pronostiquem que la Fed començarà a apujar les taxes el juny del 2022, seguit de pujades addicionals de taxes al setembre i desembre", conclouen.

Per la seva banda, Anna Stupnytska, economista de Fidelity International, valora que "serà més complicat del previst alliberar-se de la inflació al llarg del 2022", encara que també remarca que "el creixement mundial s'alentirà més bruscament a mesura que ens endinsem als mesos d'hivern, a causa de la desacceleració de la Xina i les contínues dislocacions extremes dels mercats energètics”.

En aquest escenari, opina que “a mesura que l'economia es desacceleri, la Fed s'enfrontarà a un compromís encara més difícil. En última instància, creiem que la trajectòria de pujades serà probablement menys profunda del que el mercat està valorant actualment, ja que els reptes de creixement i l'elevada càrrega del deute són importants limitacions”.

contador