ep un medico militar cuida a un enfermo de coronavirus en un hospital en china a 1 de febrero de
Agencia Xinhua

A cada minut que passa la situació va empitjorant. El coronavirus continua propagant-se en Europa -Itàlia ha elevat a 11 el número de morts mentre que Espanya ha augmentat a vuit el d'infectats- i, malgrat que les autoritats criden a la calma, els inversors estan molt lluny d'estar tranquils. Per fi s'han adonat que el coronavirus no és una cosa que es pogués obviar i ara les vendes arriben de cop, a mesura que aquest es propaga, escriuen els experts.

Els índexs estan trencant aquest dimarts nivells tècnics importants (mitjana de 200 sessions) i es preveuen caigudes del Dax, com a mínim fins als 12.000 punts. En el cas de l'Ibex, lluita per no deixar enrere el suport dels 9.100 punts. Si abandona aquest nivell i s'allunya també dels 9.000, ja no tindria aturador fins als 8.850 punts.

A més de la propagació del virus pel Vell Continent, amb aquesta irrupció sorpresa a Itàlia i l'arribada a Espanya i França, un altre detonant de les caigudes de les últimes hores ha estat un comunicat del Centre de Control de Malalties (CDC) estatunidenc en el qual adverteix que la propagació del Covid-19 és inevitable als EUA. Segons el CDC, l'objectiu d'aquest comunicat és preparar el públic estatunidenc per a la possibilitat que la seva vida diària es vegi afectada per aquesta pandèmia.

En paral·lel, les autoritats no paren de cridar a la calma, subratllant els baixos índexs de mortalitat d'aquest virus, i recordant que més del 90% dels afectats es recuperen sense problemes. Així i tot, les borses, que van pecar d'optimistes en un primer moment, estan pagant de cop la complaença dels dies anteriors.

ADÉU A les MITJANES DE 200 SESSIONS

Després de perforar a la baixa els últims dies les mitjanes mòbils de 50 i 100 sessions, els índexs estan deixant enrere aquest dimecres les mitjanes de 200 sessions. "Si es trenqués aquest suport, creiem que assistirem a noves davallades, que podrien portar els índexs a entrar en fase correctiva, amb caigudes de més del 10% des dels seus últims màxims", adverteixen des de Link Securities.

Juan José Fernández-Figares, director d'anàlisi de Link Securities, insisteix que els mercats s'havien comportat de forma "molt complaent" i estaven "molt sobrecomprats". "En algun moment s'aturarà. Es necessiten notícies positives sobre el control de la propagació i, sobretot, en relació al tractament", assenyala aquest expert, que recalca que entrar en fase correctiva "sembla inevitable".

Europa es deixa a aquestes hores un 1,5% de mitjana, destacant especialment les fortes caigudes del Dax, que està perdent aquesta mitjana de 200 sessions, i cedeix un 2% (ha arribat a descendir un 3%).

Noticias relacionadas

contador