ep archivo   la capital de corea del sur seul de noche
LG - Archivo

El Kospi sud-coreà puja amb força aquest dilluns (+5%) després que el país hagi reimposat la prohibició de les vendes en curt. Les autoritats financeres de Corea del Sud han dit que les vendes en curt estaran prohibides fins a finals de juny del 2024. Les vendes en curt es produeixen quan un operador ven accions prestades per recomprar-les a un preu inferior i embutxacar-se la diferència.

A les alces al Kospi cal sumar les de la resta d'índexs asiàtics, amb el Nikkei al capdavant, que suma per sobre del 2%. A això també hi ajuda el suau informe d'ocupació d'octubre que es va publicar divendres als Estats Units.

L'índex Topix avança un 1,70%, per assolir el nivell més alt en més d'un mes. L'índex Hang Seng de Hong Kong puja un 1,85%. L'índex CSI 300 de la Xina continental guanya un 1,33%. A Austràlia, l'S&P/ASX 200 tanca un 0,28% més alt, als 6.997,40.

Cal assenyalar que aquestes alces a Àsia es produeixen després que Wall Street registrés la setmana passada la seva pujada setmanal més gran des del començament d'any. El Dow Jones va avançar un 5,07%; l'S&P, un 5,85%; i el Nasdaq, un 6,61%.

"Els valors nord-americans van rugir després de tres mesos de lluita. L'S&P500 va pujar gairebé un 6% la setmana passada i va registrar la millor setmana des del començament de l'any. L'índex VIX va caure per sota de la marca de 15 i el dòlar nord-americà es va enfonsar per sota de la seva mitjana mòbil de 50 dies, desencadenant un bonic ral·li als rivals principals", apunta Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.

Aquesta experta afegeix que l'USD/JPY va caure per sota de la marca de 150, ja que les dades d'ocupació dels EUA van venir al rescat del "desesperat ien japonès", que es va veure greument afectat per un altre anunci de política pessimista del Banc del Japó (BoJ) fa dues setmanes. Per part seva, l'AUD/USD va pujar i podria estendre el seu ral·li si, com s'espera, el Banc de la Reserva d'Austràlia (RBA) anuncia demà una pujada de 25 punts bàsics per primera vegada en 5 mesos, i afirma que els tipus es mantindran alts durant un any per portar la inflació a l'objectiu, "cosa que pot no passar fàcilment atesa la fortalesa actual de l'economia i la desocupació ultrabaixa".

contador