calculo-nuebo-euribor

El Banc d'Espanya ha confirmat que l'Euríbor, l'índex al qual es troben referenciades la majoria de les hipoteques espanyoles, va pujar fortament al maig i es va situar en un -0,081%, comparat amb -0,108%, d'abril, encadenant així quatre anys i tres mesos en negatiu.

Això suposa que les hipoteques de 150.000 euros a 30 anys amb un diferencial d'Euríbor +0,99% a les quals els toqui revisió experimentaran un encariment de 43,32 euros en la seva quota anual respecte de l'any passat, 3,61 euros al mes.

Les dades corresponents al mes de maig mostren també un ascens, fins al -0,081%, del míbor, el tipus interbancari a un any que servia de referència oficial del mercat hipotecari per a les operacions realitzades abans de l'1 de gener de 2000.

El director d'hipoteques d'iAhorro, Simone Colombelli, ha subratllat el "clar" canvi de tendència, empès fonamentalment per la crisi del coronavirus, que ha acostat l'índex "perillosament" a zero.

En aquest punt, Colombelli creu que el paper del Banc Central Europeu (BCE) ha estat clau en no baixar els tipus a interessos negatius i deixar-los a zero, a més d'injectar més liquiditat al mercat amb la compra de deute.

D'aquesta manera, la decisió de la presidenta del BCE, Christine Lagarde, de no abaixar més els tipus i injectar liquiditat al sistema, ha provocat també la pujada d'aquest índex, que és molt sensible a totes les decisions econòmiques que es prenen des d'aquest organisme.

"Això ha provocat que comprar diners al mercat interbancari sigui menys atractiu i la seva conseqüència directa és que pugi l'Euríbor, que en realitat és l'índex que utilitzen els bancs europeus per saber quant els costa prestar-se diners", ha afirmat Colombelli.

El director d'hipoteques de iAhorro confia que, si aquesta tendència es manté, l'Euríbor podria arribar a zero. "El que sí que és clar és que arribar a zero és cada vegada més a prop, encara que no a curt termini", ha precisat. "Caldrà esperar a veure com es desenvolupa la crisi de la Covid-19", ha afegit

El comportament ascendent de l'Euríbor durant tot 2018 va fer pensar als analistes que l'indicador s'acostaria a zero a la fi de 2019 i que tornaria al 2020 al terreny positiu. No obstant això, després d'arribar a un -0,108% al febrer de 2019, la seva tendència positiva es va veure interrompuda, tocant un nou mínim històric del -0,356% l'agost passat

.

Noticias relacionadas

contador