• La comissió també ha cridat a comparèixer l'actual president d'aquesta entitat, Rodrigo Echenique
ep angel ron emilio sarachopedro larena
BANCO POPULAR

El Congrés ha acordat cridar a comparèixer els expresidents del Banc Popular Ángel Ron i Emilio Saracho, així com la inspecció del Banc d'Espanya sobre aquesta entitat per analitzar la liquidació de la qual va ser la sisena entitat financera del país.

Aquestes compareixences constituiran un bloc específic dins de l'activitat de la comissió d'investigació sobre la crisi financera, el rescat bancari i la fallida de les caixes d'estalvi, que aquest dimarts ha acordat cridar 70 responsables al llarg dels propers mesos.

A més de les seves expresidents, la comissió també ha cridat a comparèixer l'actual president d'aquesta entitat, Rodrigo Echenique. No així la presidenta del Banc Santander, Ana Patricia Botín, que el passat mes de juny es va fer amb aquesta entitat liquidada pel simbòlic preu d'un euro.

El portaveu del PSOE a la comissió, Pedro Saura, que no ha donat suport a aquesta petició formulada per Units Podem, ha justificat que entenen que correspon donar explicacions a les autoritats polítiques i de supervisió nacionals i europees, i que l'actual president Echenique és també vicepresident del Santander.

Altres persones que també podran ser preguntades per la comissió per aquest cas seran el ministre d'Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindos, el president de la Comissió Nacional del Mercat de Valors, Sebastià Albella, i el director del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària, Jaime Ponce.

TORNEN A INSISTIR PER L'INFORME DE DELOITTE

Així mateix, la comissió ja va acordar la compareixença de l'organisme comunitari que va executar la resolució del Popular, la Junta Única de Resolució (JUR), Elke König, que anteriorment ja es va dirigir a la comissió per negar l'informe de Deloitte sobre el Popular, utilitzat per determinar el seu preu de venda.

El portaveu del PP a la comissió, Ramón Aguirre, ha lamentant la negativa de la institució europea: "Un informe que ha estat pagat amb diners públics no pot negar-se a l'escrutini de la Cambra", ha asseverat Aguirre.

En aquest sentit, ha reiterat en la petició d'aquest informe que considera "bàsic" per conèixer i analitzar la situació del banc absorbit pel Santander. "Ha estat intervingut i podria haver fet un mal terrible a una plantilla d'empleats molt àmplia i, de fet, ha fet estralls en els accionistes del Popular", ha postil·lat.

COMPARAR LA TASCA DELS AUDITORS AMB LA INSPECCIÓ PÚBLICA

Aguirre, a més, ha destacat que davant la comissió compareixeran els responsables de les principals empreses d'auditoria -a més del president de Deloitte, Fernando Ruíz, també han estat cridats a donar explicacions l'expresident de KPMG, John Scott, i el president de PwC, Gonzalo Sánchez-. "Creiem que les seves compareixences són fonamentals per poder comparar el nivell de les auditories amb el nivell de les inspeccions", ha postil·lat Aguirre.

En aquest sentit, ha destacat que, a més de la compareixença del secretari de l'Associació d'Inspectors del Banc d'Espanya, José Antonio Delgado, també acudiran dos inspectors amb funcions en la política de risc i en el seguiment del Popular.

contador