Kurod BoJ

El Banc del Japó començarà a realitzar l'any vinent una sèrie d'experiments pràctics sobre la viabilitat tècnica i les principals funcions i característiques que serien necessàries per a una moneda digital de banc central (CBDC per les seves sigles en anglès) amb l'objectiu d'estar preparat per fer front en el futur a la potencial demanda d'aquesta classe d'actius.

"Si bé el Banc del Japó no té actualment cap pla per emetre CBDC, des del punt de vista de garantir l'estabilitat i eficiència dels sistemes generals de pagament i liquidació, considera important preparar-se a fons per a respondre als canvis de circumstàncies de manera adequada", ha indicat la institució.

D'aquesta manera, l'entitat dirigida per Haruhiko Kuroda té previst explorar des de principis del seu exercici fiscal 2021 les possibilitats que ofereixen les monedes digitals "d'una manera més concreta i pràctica mitjançant la realització d'experiments, en lloc de limitar-se a la recerca conceptual".

En aquest sentit, el Banc del Japó avaluarà la viabilitat tècnica de les funcions i característiques bàsiques requerides per aquests actius i amb posterioritat analitzarà la necessitat de realitzar un programa pilot.

D'aquesta manera, en una primera fase la institució desenvoluparà un entorn de prova per al sistema CBDC i realitzarà experiments sobre les funcions bàsiques fonamentals com a instrument de pagament, és a dir, emissió, distribució i reemborsament. Posteriorment, el Banc del Japó implementarà funcions addicionals a l'entorn de prova desenvolupat en la primera fase i provarà la seva viabilitat.

El Banc del Japó es converteix així en l'últim dels grans bancs centrals a anunciar una procés d'avaluació sobre la viabilitat d'emetre una moneda digital, després que el Banc Central Europeu (BCE) hagi anunciat una intensificació dels treballs sobre aquest tema, assenyalant que preveu prendre una decisió "a mitjan 2021".

contador