• El Nikkei se ha hundido un 3% en Japón
  • El Ibex y el resto de bolsas europeas también registran fortísimas pérdidas
  • Los futuros americanos caen cerca del 2%
WallStreet-1

Primera sessió borsària de 2016 i primer 'dilluns negre' a les borses mundials. La borsa xinesa ha estat suspesa de cotització quan queia gairebé un 7%, el Nikkei s'ha enfonsat un 3% al Japó, el Dax alemany es desploma gairebé un 4% i l'IBEX cau més del 2%, igual que Wall Street.

En termes domèstics, destaca la incertesa política a Espanya. És altament improbable que cap partit aconsegueixi un acord per formar Govern després de les eleccions generals del 20 de desembre. A més, a Catalunya, la CUP va decidir aquest diumenge no recolzar la investidura d'Artur Mas, quan queda tan sols una setmana per formar Executiu. Si abans del diumenge no hi ha acord entre Junts pel Sí i la CUP, es convocaran automàticament noves eleccions.

ECONOMIA: BATERIA DE PMI MANUFACTURERS

Quant el desplom d'Àsia, la borsa de Xina s'ha enfonsat un 6,86%, després que s'hagi publicat que el PMI manufacturer Caixin de desembre ha baixat fins a 48,2 des de 48,6. El consens esperava una dada de 49,0.

A més, la borsa del Japó s'ha desplomat un 3%. El PMI manufacturer Nikkei de desembre ha pujat fins a 52,6 des de 52,5. Tampoc no han agradat les paraules del primer ministre, Shinzo Abe, qui ha reconegut que el país encara no ha deixat enrere el perill de la deflació.

El PMI manufacturer d'Espanya ha baixat fins a 53,0 al desembre des de 53,1 al novembre, encara que la firma que elabora la dada, Markit, ha destacat "un nou fort increment mensual de la 'salut' del sector. Les condicions operatives s'han enfortit ininterrompudament durant els últims vint-i-cinc mesos".

Als Estats Units, el PMI manufacturer de Markit ha baixat al desembre fins a 51,2 des de 51,3, mentre que l’ISM manufacturer ha baixat fins a 48,2 des de 48,6. El consens esperava un repunt fins a 49,0.

TENSIÓ ENTRE L’IRAN I L’ARÀBIA SAUDITA: REPUNTA EL PETROLI

Altre dels factors importants per al mercat és la tensió geopolítica entre l’Iran i l’Aràbia Saudita, a causa de l'execució d'un líder religiós xiïta per part de les autoritats saudites. El xoc entre l’Iran, màxima potència dels musulmans xiïtes, i l’Aràbia Saudita, màxima potència dels musulmans sunnites, ha provocat un repunt del preu del petroli i un augment de la tensió a l’Orient Mitjà, mentre continua vigent la guerra de Síria, país on tots dos estats tenen forts interessos.

EMPRESES: ORANGE, APPLE...

A França, Orange i Bouygues Telecom negocien la seva fusió, en una operació valorada en uns 10.000 milions d'euros.

Apple prepara el nou iPhone 6c amb una pantalla de quatre polzades. La data de llançament pot ser el mes d'abril.

OHL torna a perdre importants nivells de demanda, descarten els experts de Bolsamanía.

ACS provarà de manera immediata el suport clau dels 25 euros, afegeixen els nostres experts.

ANÀLISI TÈCNICA: POSSIBLE TORNADA A MÍNIMS ANUALS

L'IBEX-35 va acabar el 2015 amb una caiguda de l’1%, per tancar l'any amb una baixada anual del 7%. "Tal com ha acabat l'any sembla que no començarem amb bon peu 2016. La proximitat dels mínims de 2015 ens fan estar molt pendents d'un tancament, en les properes sessions, per sota dels 9.231 punts.

"Això només provocaria un gir de rosca més del seu complicat aspecte tècnic, que podria acabar amb el nostre selectiu al voltant dels 8.600 punts. Les perspectives tècniques són molt complicades i no tornarem a veure cap senyal de fortalesa mentre es mantingui cotitzant per sota dels 10.000 punts, preus un 4,5% per sobre dels nivells actuals de cotització", explica César Nuez, analista de Bolsamania.

ALTRES MERCATS

Els futurs sobre el barril de cru Brent pugen un 2,4%, fins a 38,60 $, al Nymex.

Els bons del tresor a 10 anys pugen 13/32 dòlars; la seva rendibilitat cau fins al 2,223%.

L'euro cau 0,03%, fins a 1,0854 $.

contador