centimos euros calderilla

La Comissió Europa decidirà a la fi de 2021 si és convenient eliminar les monedes d'un i dos cèntims. A més, ha presentat una proposta legislativa per a unificar a tota l'eurozona l'arrodoniment dels preus per a pagaments en efectiu, segons ha informat la institució en un comunicat.

Brussel·les ha començat aquest dilluns l'anàlisi d'impacte sobre l'ús de les dues monedes amb menys valor de la divisa comuna. El procés també inclou una consulta pública que estarà oberta durant les pròximes 15 setmanes perquè diferents institucions i autoritats nacionals, així com la societat civil, presentin la seva opinió sobre aquest tema.

L'Executiu comunitari té el mandat legal d'examinar "periòdica i detingudament" l'ús de les diferents monedes d'euro sobre la base d'uns criteris de cost i d'acceptabilitat per part de la ciutadania europea.

"La Comissió estudiarà detingudament en aquesta anàlisi l'impacte econòmic, mediambiental i social d'introduir unes regles uniformes per a l'arrodoniment", ha explicat la Comissió Europea, que garanteix que la futura proposta sobre aquest tema es basarà en les conclusions d'aquesta avaluació.

Brussel·les ja va avançar aquest procediment al gener, quan va presentar el seu document de treball per a enguany. Amb aquest moviment, l'Executiu comunitari vol evitar que cada soci de l'euro segueixi uns criteris propis i diferents de la resta a l'hora d'arrodonir els preus dels pagaments en efectiu.

A l'inici de l'any, per exemple, Brussel·les ja havia advertit que alguns Estats membres com Finlàndia, Itàlia, Bèlgica, Irlanda i els Països Baixos havien aprovat ja normes internes sobre l'arrodoniment mentre que altres països no disposen de regulació concreta.

És en aquesta avaluació en la qual s'emmarca el futur de les monedes d'un i dos cèntims d'euro, que Brussel·les podria proposar eliminar si considera que el seu ús no està generalitzat i la seva supressió no té greus perjudicis sobre l'economia.

Noticias relacionadas

contador