• Cerramos también estas cinco jornadas con el convencimiento de que la Fed subirá tipos en diciembre
  • Igualmente, está prácticamente claro que el BCE aumentará la compra de activos a finales de año
Ibex_Inversores

Les borses europees, que han començat el dia amb pujades, es capgiren i cauen. En el cas de l'Ibex, cedeix un 0,45% arrossegat per títols com Abertis, que es deixa un 5%. Això, després d'una setmana molt turbulenta marcada pels temors terroristes després dels terribles atemptats de París de divendres passat i per les expectatives creixents que la Reserva Federal (Fed), finalment, pujarà els tipus d'interès al desembre.

A Àsia, to mixt aquesta matinada i moviments moderats. El principal índex australià, l’ASX 200 va acabar el dia amb pujades, però altres mercats asiàtics van caure lleugerament enmig de les cauteles que s’ha instal·lat als mercats.

La setmana acaba amb la sensació d’una gran incertesa d’àmbit internacional davant una situació provocada pel terrorisme islàmic que Occident no sap com combatre. Aquesta manca de rumb i consens respecte d’aquesta terrible realitat genera encara més incertesa, no només entre els ciutadans, sinó també en els mercats. Igualment, acabem la setmana amb pràcticament la certesa que hi haurà pujada de tipus per part de la Reserva Federal (Fed) al desembre i també amb el convenciment que el Banc Central Europeu (BCE) augmentarà la compra d’actius i probablement anunciarà alguna retallada de tipus (tipus de facilitat de dipòsit) també a finals d’any.

CLAUS DEL DIA

ECONOMIA

Xina: índex líder Conference Board octubre: +0,6% mensual enfront del +1,6% al setembre.

Japó: informe mensual del Banc de Japó (6.00 hores).

Alemanya: IPP octubre: -0,4% mensual enfront del -0,2% esperat; discurs del president del Bundesbank, Jens Weidmann.

Zona euro: conferència de premsa del president del BCE, Mario Draghi; discurs de Benoit Coeure, membre del Comitè Executiu del BCE (9.15 hores); discurs de Peter Praet, economista en cap del BCE (11.00 hores); discurs de Vítor Constancio, vicepresident del BCE (14.00 hores); confiança del consumidor novembre preliminar (16.00 hores).

Regne Unit: préstecs nets al sector públic setembre (10.30 hores).

Estats Units: el president de la Reserva Federal de Saint Louis, James Bullard, intervé en una trobada a Fort Smith (15.00 hores); índex manufacturer Kansas City novembre (17.00 hores).

EMPRESES

Estats Units: resultats de Foot Locker i Abercrombie & Fitch.

ANÀLISI TÈCNIC DE L’IBEX, PER CÉSAR NUEZ

Pujades aquest dijous del 0,9% a l’IBEX-35 que es va deixar un buit alcista i se n’ha deixat dos ja a l’alça aquesta setmana. Per a les properes sessions, creiem que podria continuar amb el moviment lateral i és que, per veure una millora de les seves perspectives tècniques, hauríem d’esperar que aconseguís superar els màxims de començaments de mes situats en els 10.631 punts. No cal oblidar que la tendència segueix sent a la baixa i que per veure una millora hauríem d’esperar a ver la superació de la mitjana de 200 sessions, promig que es troba en les immediacions dels 10.850 punts.

contador