• Cuando llegó a superar la cifra de 20.000 puntos
  • La fortaleza del yen frente al dólar ha perjudicado a las compañías exportadoras
  • Otro gran lastre ha sido el negativo comportamiento del sector bancario
Nikkei

Nou desplom de les borses asiàtiques en l'última sessió de la setmana, sobretot del Nikkei al Japó, que ha baixat gairebé un 5% i ha perdut el nivell psicològic dels 15.000 punts.

El selectiu japonès cau ja gairebé un 25% des dels màxims de 2015, quan va arribar a superar la xifra de 20.000 punts. La fortalesa del ien enfront del dòlar ha perjudicat les companyies exportadores, i l'índex ha tancat en negatiu en set de les últimes vuit sessions (el dijous va romandre tancat per festiu).


Un altre gran llast per al mercat japonès ha estat el comportament negatiu del sector bancari, després que el Banc del Japó retallés els tipus d'interès a taxes negatives. El mercat interpreta que aquest moviment afectarà la rendibilitat de les entitats financeres, molt castigades a les borses mundials les últimes setmanes. El Nikkei ha finalitzat el dia amb un desplom del 4,84%, fins a 14.952 punts.


Recordem que la borsa de la Xina ha romàs tancada tota la setmana per l'Any Nou Lunar i que no obrirà les portes fins dilluns que ve. En altres mercats, l’ASX 200 d'Austràlia ha baixat un 1,16%, fins a 4.765 punts. Per la seva banda, el Kospi de Corea del Sud ha baixat un 1,41%, fins a 1.835 punts.


WALL STREET VA TANCAR LLUNY DE MÍNIMS INTRADIA


Wall Street va tancar amb pèrdues (Dow Jones: -1,60%; Nasdaq: -0,39%; S&P 500: -1,23%), però lluny de mínims intradia, gràcies a un rebot del preu del petroli, a causa dels rumors sobre una retallada de producció per part de l'OPEP.


Per la seva banda, la presidenta de la Fed va reconèixer que la fortalesa del dòlar perjudica les exportacions nord-americanes, i que el banc central no havia anticipat l'apreciació de la divisa nord-americana, agreujada amb la major diferència respecte de la política cada vegada més expansiva del Banc Central Europeu (BCE).


Així mateix, Yellen va dir que de cara al futur els tipus negatius segueixen sent una opció sobre la taula mentre la Fed analitza si són viables o no, encara que va avisar que no creu que "la desacceleració sigui suficient" per a què el proper moviment de tipus sigui a la baixa.

contador