• El fondo invierte al menos un 75% de su cartera en acciones listadas en España o Portugal
  • El vehículo apuesta por títulos como ArcelorMittal, Elecnor o Corporación Financiera Alba
  • Acciones como Técnicas Reunidas o Acerinox también tienen un peso importante en la cartera
Inversores_Contentos

La majoria de fons d'inversió centrats en renda variable espanyola ha llançat resultats negatius la primera meitat de l'any, en línia amb la caiguda del mercat. El retrocés del 14% de l'IBEX-35 es va traduir també en caigudes del valor liquidatiu de gairebé tots els productes espanyols especialitzats en la borsa local, llevat de dos casos. El Magallanes V.I. UCITS Iberian Equity, i el vehicle que lidera el rànquing de rendibilitat entre gener i març, l'Iberian Value FI de Alpha Plus.

Els mercats han estat carregats de volatilitat durant els primers compassos de l'any, amb un resultat negatiu per a gairebé tots els actius de risc. El resultat del referèndum britànic del 23 de juny a favor del Brexit va ser la culminació dels dubtes i les pors dels inversors. A Espanya, a més, es van celebrar noves eleccions el 26 de juny, que encara que deixen un resultat lleugerament diferent, mantenen la incertesa ja que es necessiten almenys tres partits per arribar a una investidura, llevat que hi hagués col·laboració entre PP i PSOE.

Amb aquests ingredients han hagut de treballar els gestors de fons espanyols que inverteixen en accions locals, i molts han patit pèrdues en el valor liquidatiu els sis primers mesos de l'any de més del 10%. A aquesta dinàmica escapen dos vehicles. Un d'ells és una sèrie del Magallanes V.I. UCITS Iberian Equity, de la gestora Magallanes, amb un 0,7% de rendibilitat acumulada, segons les dades de Morningstar. L'altre és l’Iberian Value FI, d'Alpha Plus, amb un retorn entre gener i juny del 3,09%, molt meritori si es compara amb el -14% de l'IBEX-35.

"Iberian Value FI és un fons d'inversió en què almenys el 75% de l'exposició total serà en renda variable i la resta en actius de renda fixa. Almenys el 60% de l'exposició total serà renda variable emesa per entitats establertes a Espanya i Portugal, i la resta de l'exposició a renda variable d'emissors europeus", explica la gestora Alpha Plus a la fitxa del fons.

LÍDER EN RENDIBILITAT

El vehicle té l'honor de liderar el rànquing de rendibilitat de fons espanyols de borsa local entre gener i març, amb un 3,09%, segons dades de Morningstar (veure quadre després del text). El fons es va veure afectat per la caiguda del mercat el dia posterior a la consulta al Regne Unit i amb el pànic al Brexit, quan l'IBEX-35 es va enfonsar un 12,35% en la major caiguda de la seva història. No obstant això, va sortir del pas millor que la resta. Segons estadístiques d'Alpha Plus, el 20 de juny acumulava durant l'any una rendibilitat del 6,5%.

El resultat es produeix amb l'aposta de valors que han resistit millor aquest moment complex del mercat. Les dades de Morningstar, amb data de 31 de maig, assenyalen que ArcelorMittal és el valor que més pes té a la cartera d'aquest fons, amb gairebé un 10%, seguit d’Elecnor amb més d'un 8%. Per la seva banda, l’Iberian Value té una exposició de més del 6% a Corporación Financiera Alba i a Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles. Técnicas Reunidas també té una posició important, amb més del 5%, mentre que amb més del 4% estan Applus Services i les empreses que cotitzen a la borsa portuguesa SEMAPA, Galp Energia i The Navigator Company.

Font: Morningstar

contador