• L'única modificació en la composició del selectiu d'aquest any es va produir al juny i va tenir com a detonant la fallida de Popular
  • Sacyr o OHL es perfilaven com a favorits per ocupar els llocs que altres deixin, però finalment no formaran part del selectiu
ep francisco reynes
EUROPA PRESS

El Comitè Assessor Tècnic de l'IBEX (CAT) s'ha reunit aquest dilluns per fer la segona revisió ordinària de la composició de l'índex d'aquest any. Durant la trobada, s'ha decidit finalment no fer cap canvi en el selectiu espanyol.

  • 18,36€
  • 0,00%
  • 9,31€
  • -2,41%

La primera revisió va tenir lloc el 7 de juny i va estar marcada pel crac de Popular. El CAT va avançar llavors el seu veredicte -que es coneix normalment al tancament del mercat- i va comunicar que el banc deixava de formar part de l'IBEX i que el seu lloc passava a ser ocupat per Inmobiliaria Colonial. L'índex es va mantenir amb 34 valors fins a la incorporació de la SOCIMI, que es va produir el 19 de juny.

"Tot i que és durant la reunió de desembre quan se solen produir més modificacions en l'índex, en aquesta ocasió no pensem que es vagin a produir", assenyalen els experts de Self Bank. Durant la revisió ordinària de desembre de l'any passat, el Comitè va decidir igualment que l'IBEX es mantingués amb els mateixos components.

Aquest any, l'únic canvi en la composició de l'IBEX ha tingut lloc al juny, amb la sortida de Popular i l'entrada de Colonial. Tant la reunió de seguiment de març com la de setembre es van saldar sense novetats

Les dues 'grans' revisions que el CAT fa a l'IBEX tenen lloc al juny i desembre. Hi ha altres dues reunions de seguiment al març i setembre, a més de les revisions extraordinàries que es poden fer per esdeveniments inesperats. Aquest any, l'únic canvi en l'índex va tenir lloc al juny perquè, tant la reunió de seguiment de març com la de setembre, es van saldar sense novetats.

ELS QUE ES MEREIXEN SORTIR I ELS QUE ELS SUBSTITUIRIEN

Hi ha dos valors, Técnicas Reunidas (que aquest dilluns ha anunciat un contracte de 4.200 milions de dòlars amb Bahrain Petroleum Company) i Abertis, que "es mereixen sortir de l'IBEX", segons l'opinió dels analistes de Self Bank, i que se situen a la cap de la llista per abandonar-lo durant les pròximes revisions. " Técnicas Reunidas és el valor de l'IBEX amb una menor capitalització (1.300 milions d'euros) però el salva, de moment, el seu elevat volum de negociació", expliquen. Pel que fa a Abertis, "no és previsible que surti en aquesta ocasió, però sí que acabarà abandonant-lo quan finalitzi la guerra d'opes entre Atlantia i ACS", auguren aquests analistes. De fet, abans que arribés l'OPA d'ACS, el Comitè Assessor ja va comunicar que l'IBEX passaria a tenir 34 valors, ja que estava prevista la sortida d'Abertis el 25 d'octubre. No obstant això, com la filial alemanya d'ACS, Hochtief, va presentar una oferta una setmana abans d'aquesta data, es va decidir deixar Abertis dins del selectiu a l'espera de l'aprovació per part de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) d’aquesta contraoferta.

El que no està tan clar és qui o quins entrarien a l'IBEX en substitució d'aquests dos candidats. "Tot i haver-hi diversos títols amb un volum mitjà diari rellevant, com OHL o Sacyr, compten amb una capitalització borsària inferior al 0,3% de la capitalització mitjana de l'IBEX durant el període de control, un dels requisits que es van introduir per endurir l'accés a l'IBEX", expliquen des de Self Bank. Atenent a la capitalització de l'IBEX durant els últims sis mesos, aquest límit se situaria al voltant dels 1.960 milions d'euros.

Des de Renta 4 tampoc s'esperen canvis durant la trobada d'aquest dilluns. "Encara que tres valors, OHL, Sacyr i Almirall, acumulen més volum negociat durant el període de còmput que Viscofan, cap dels tres compleix amb el requisit mínim de ponderació del 0,3%", reiteren. En la seva opinió, el valor millor posicionat, i que sí que compleix amb el criteri mínim de ponderació, per ocupar el lloc d'Abertis quan conclogui el procés d'opes en curs seria BME.

L'IBEX es compon dels 35 valors més líquids durant el període de control, que comprèn l'interval dels sis mesos anteriors a la data de revisió. Perquè un valor sigui un possible candidat a formar part de l'IBEX ha de superar uns filtres mínims. El primer d'ells estableix que la capitalització mitjana de l'esmentat valor haurà de ser superior al 0,30% de la capitalització mitjana de l'índex durant el període de control. Un cop superat aquest filtre, el segon filtre estableix que el valor ha d'haver contractat almenys 1/3 de les sessions del període de control. Si això últim no fos així, aquest valor encara podria ser triat si estigués dins dels primers 20 valors per capitalització.

Noticias relacionadas

contador