• L'economia estatunidenca va créixer a un ritme del 3,2% en el tercer trimestre batent expectatives
  • El petroli cau un 3% de mitjana davant els dubtes que genera la reunió de l'OPEP d'aquest dimecres
wall street
Alex Proimos ( https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en ) No changes made

La borsa nord-americana arrenca sense una direcció clara aquest dimarts. Els principals índexs americans cotitzen amb lleus pujades aquesta sessió, en la qual tots els inversors tenen la vista posada al petroli després de l'última revisió del PIB d'EUA.

  • 37.981,08
  • -
  • 17.372,18
  • -0,88%
  • 5.572,09
  • -

L'economia nord-americana va créixer al ritme més ràpid registrat en més de dos anys en el tercer trimestre, a mesura que els consumidors i el govern van augmentar la seva despesa i les exportacions van créixer. En concret, el PIB es va expandir un 3,2% de juliol a setembre segons ha informat el Departament de Comerç i recull Marketwatch. Aquesta és la segona i definitiva lectura, que confirma que és el ritme de creixement més fort des del registrat el segon trimestre de 2014.

La dada del PIB ha superat les estimacions del consens, que esperava que el creixement de l'economia anés del 3,1% en el tercer trimestre

La dada del PIB ha superat les estimacions del consens, que esperava que el creixement de l'economia anés del 3,1% en aquest període. A més, la despesa del consumidor va pujar un 2,8% en el trimestre, molt més fort que l'estimació prèvia del 2,1%. És a més el ritme més fort de creixement des de 2002. Però no ha estat l'única contribució al creixement econòmic, sinó que també ha tingut molt a veure la inversió en estructures com a oficines i fàbriques, que es va expandir a un ritme del 10,1%, quan l'estimació inicial era del 5,4%. I els guanys corporatius es van elevar un 6,6% en el tercer trimestre, un rendiment molt millor que la caiguda del 0,6% registrada entre abril i juny.

Els inversors encara es troben 'digerint' el tancament del dilluns de Wall Street, que es va saldar amb la pitjor jornada en la borsa nord-americana en gairebé un mes mentre esperen les altres referències del dia: l'índex de preus d'habitatge Case-Shiller i la dada de confiança del consumidor.

D'altra banda, al mercat de les matèries primeres aquest dimarts destaca la caiguda del 3% que està registrant el petroli, davant els dubtes que suscita la reunió de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) que se celebra a Viena (Àustria) aquest dimecres, i a la qual Rússia, malgrat estar convidada, ja ha dit que no va hi acudirà. S'espera que en aquesta cita s'acordi una congelació de la producció per ajudar a la sostenibilitat del preu del cru, encara que en les reunions prèvies no hi ha hagut èxit, per la qual cosa tot pot passar.

"Els mercats s'havien mostrat esperançats davant la perspectiva que hi hagués una acció coordinada entre països productors de petroli, dins i fora de l'OPEP, però les accions dels últims dies fan pensar que simplement no existeix aquesta voluntat", ha assenyalat Michael Hewson, analista de CMC Markets. "Esperem que aquest panorama mantingui el preu del petroli agitat mentre els països productors de dins i fora de l'organització juguen amb el mercat", ha remarcat l'analista.

ELS RESULTATS DE TIFFANY SORPRENEN

I en el terreny empresarial destaca Tiffany, que ha presentat els seus resultats trimestrals i ha sorprès al mercat en reportar un augment de les vendes. En concret, la firma de joieria ha augmentat les seves vendes gràcies al creixement en alguns mercats internacionals, i també ajudada per l'efecte del canvi de la moneda. Les accions de la companyia pugen un 2% en les operacions prèvies al toc de campana.

Tiffany va augmentar les seves vendes un 1,2% fins a 949,3 milions de dòlars, mentre que els analistes esperaven que caiguessin a 923,7 milions de dòlars

Les vendes totals de la companyia van créixer un 1,2% fins a 949,3 milions de dòlars, mentre que els analistes esperaven que caiguessin fins als 923,7 milions de dòlars. Segons el president executiu de Tiffany, Frederic Cumenal, es poden apreciar "primers indicis" de la millora de les vendes, encara que ha advertit que "necessitem dades més positives abans que això pugui considerar-se un punt d'inflexió". Les vendes en les tendes van disminuir un 2%, menys de l'esperat pels experts, que esperaven que arribés al 2,8%. A més, la companyia ha registrat un modest augment en les vendes de joieria de moda, encara que això ha estat compensat per la feblesa en altres categories.

Tiffany va guanyar 95,1 milions de dòlars, o 76 centaus per acció, en comparació dels 91 milions de dòlars, o 70 centaus per acció, registrat en el mateix període de l'any anterior. Els analistes, consultats per Thomson Reuters esperaven que els guanys es quedessin en 67 centaus per acció.

A l'apartat macro, també s'ha publicat l'índex de preu de l'habitatge S&P/Casi-Shiller 20, que ha estat una desena per sota de l'esperat pel que fa als 9 primers mesos de 2015, situant-se en el 5,1%. A més més tard es publica la confiança del consumidor corresponent a novembre de The Conference Board.