ep ceremoniabolasdel sorteo extraordinariola loterianavidad
Eduardo Parra - Europa Press

Després de donar-se un caprici i liquidar o reduir els deutes, què cal fer amb el premi de la Loteria de Nadal? Si t'ha tocat la grossa, la resta dels diners es poden destinar a inversió. Aquí hi ha sis consells per als afortunats que hagin estat premiats.

El primer és donar-se un caprici, una mica modest, de l'1 al 5% del premi, i que aquest caprici no generi despeses a mitjà i llarg termini, com ara comprar-se un cotxe d'altíssima gamma (un dels errors més comuns), segons l'expert d'EAE Business School Javier Rivas.

Després d'aquest moment de gaudi, recomana liquidar o reduir els deutes com ara una hipoteca a tipus variable. I amb la resta dels diners del premi? Aquests són els seus consells:

1. L'any 2023 serà dur per a la borsa i, probablement, el creixement no serà brillant. Només és recomanable per a inversors amb experiències borsàries prèvies i amb un horitzó d'inversió de 5 a 10 anys.

2. Si les rendibilitats de renda fixa s'acosten al 4-5%, probablement més que la inflació mitjana dels propers anys, pot ser interessant. Cal aprofitar les pujades per comprar lletres o depòsits.

3. No serà un gran any al món dels immobles, per la qual cosa és recomanable esperar a final d'any o centrar-se en actius fàcils de llogar, com a places de pàrquing.

4. Val més oblidar-se dels criptoactius.

5. Una opció és incrementar l'aportació al pla de pensions.

6. Valorar altres inversions alternatives, com ara or, matèries primeres, terrenys agraris, etc. Guanyar la loteria no converteix les persones en Rockefeller i cal anar només a inversions que la persona conegui bé.

contador