xi jinping 20230306160813

El president xinès, Xi Jinping, ha demanat als països que rebutgin la desvinculació i evitin el tall de les cadenes de subministrament només un dia després que el gegant asiàtic limités les exportacions de dos metalls clau per a la fabricació de xips, el gal·li i el germani.

La Xina va prendre aquesta mesura en resposta a la decisió dels EUA de restringir l'exportació de xips al gegant asiàtic, i el Ministeri de Comerç xinès la va justificar dient que tenia per objecte protegir la seguretat nacional. Segons Xi, la segona economia del món ara vol treballar amb els països per "rebutjar les mesures d'establiment de barreres, desacoblament i ruptura de les cadenes de subministrament".

Així ho va dir aquest dimarts en un discurs virtual davant els líders de l'Organització de Cooperació de Xangai, del qual se'n fa ressò Bloomberg. "Hauríem de fer més gran el pastís de la cooperació beneficiosa per a tots i garantir que les persones de tot el món comparteixin de manera més justa els beneficis del desenvolupament", va dir el líder xinès, segons el text publicat per l'agència oficial de notícies Xinhua.

De fet, Pequín s'ha queixat anteriorment de les nacions que es desvinculen o es deslliguen de la Xina. La setmana passada, el primer ministre Li Qiang va advertir que els governs que intenten polititzar les seves economies només fragmentaran el món. "Les barreres invisibles aixecades per alguns durant els últims anys s'estan generalitzant i empenyen el món a la fragmentació i fins i tot a l'enfrontament", ha apuntat.

I no és l'única pressió que està exercint la Xina. El ministre de Comerç, Wang Wentao, va dir dimarts a Pequín a l'exministre d'Afers Estrangers japonès, Yohei Kono, que les dues nacions haurien de treballar per garantir l'estabilitat de les cadenes de subministrament.

La decisió de la Xina sobre els metalls per fabricar xips s'ha produït només uns dies abans del viatge que farà la secretària del Tresor nord-americà, Janet Yellen, a Pequín entre el 6 i el 9 de juliol. La visita, després de la realitzada pel secretari del Departament d'Estat, Antony Blinken, el juny, té com a objecte estrènyer llaços entre les dues nacions.

Noticias relacionadas

contador